Tunisien på stället marsch?

Nu går det snabbt i Tunisien. Åtminstonde på ytan. En folklig resning som fått en diktator på fall har skakat om inte bara Tunisiens maktelit utan också regionens.

[column width=”45%” padding=”5%”]
De reformer som gjorts för att blidka gatans parlament kan lika snabbt dras tillbaks. Den nybildade regeringen är i mycket densamma som den gamla. Sexton av nitton ministrar kom från RCD och tre från den av Ben Ali legaliserade oppositionen. Svaret blev nya protester och demonstrationer och vips hoppade fyra minisrar av. Dessutom bytte M Ghannouchi, interrimregeringens premiärminister, parti och övergav RCD.

Yttrandefriheten hålls tillbaks av polisen på gatan. Svaret på upproret blev plundringsvåg och skottlossning i många fall organiserad av grupper som står Ben Ali nära.
[/column]

[column width=”45%” padding=”5%”]
Tårgas används för att skingra och tysta protesterna. Risken finns att när oron lägger sig blir det inte mycket till förändring. Det är vad Robert Fisks oroar sig för.

Befolkningens vrede och styrka ska inte underskattas och förändringar har skett snabbt där ingen trodde det var möjligt. Apartheidregimen i Sydafrika klarade inte den internationella bojkotten och gjorde en totalomvändning. Dem förhatliga muren som delade öst och väst föll snabbt samman . Vem hade trott det?

Vad som händer beror på vilken inriktning upproret tar och hur omvärlden reagerar.

[/column]
[end_columns]

RSS-filen vid länkning

En notis som borde få en huvudrubrik är Amnestys information om att svenska vapen kan ha använts mot demonstranterna i Tunisien.

Tidigare inlägg

Bloggat: Alliansfritt Sverige

Media: SvD123, DN123, AB123,GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tangia
Tangia
13 years ago

Fallet Tunisien som den statliga polisen hade inget utrymme där mediernas frihet, och anlände i tolerans av systemet med få parterna rätt att 3% av rösterna, även inte respekterar de mänskliga och medborgerliga rättigheter överkörd av en sko, men säkerhetstjänster.

Västvärlden kommer att försöka övertyga arabiska härskare att säkra sina efterföljare som innebär Ny policy som kan skilja sig något från den föregående. Kommer väst att lyckas i denna strävan?