Kan upproret segra i Libyen?

RSS-fil vid länkning

Inbördeskriget  i Libyen överskuggar vad som nu händer i Egypten.

[column width=”48%” padding=”2%”]
Två notiser som Per Björklund informerar om  tyder på   att Mubaraks ande lever kvar. En militärdomstol dömde en person som föstes bort från Tharirtorget av militärpolis här förledens till 5 års fängelse. Den dömde fråntogs rätten att anlita en advokat. En arbetare som demonstrerade utanför oljeministeriet hålls i förvar av militärpolis tills övriga demonstranter lämnar platsen.

I Libyen har oppositionen mot Gadaffi mötts med övervåld i form av skarp ammunition och automateld från luften. Trots det har Gadaffi förlorat kontrollen över stad efter stad.  Enligt Stefan Ring är Gaddafis militära styrka både överdriven och föråldrad och 

– De trupperna räcker aldrig för att kontrollera landet .

Många skadas och mister livet då Gadaffi vägrar att ge upp. Under morgonen  bombade stridsflygplan staden Brega och Ajdabiya . Den fredliga massmobilisering som såg ljuset i Egypten och Tunisien räcker inte till mot Gadaffis våldsamma attacker. Dåligt rustade och utan grundläggande träning  rustar rebeller för nya motattacker.

[/column]
[column width=”48%” padding=”2%”]

Det vi bevittnar är ett inbördeskrig vars utgång är oviss.

#Cartoon - People of #Libya want FREEDOM! Obama wants OIL! #F... on Twitpic

Utanför lurar USA och Nato i vassen för att om det kniper  säkra olja-  och gasleveranser. Nato planerar  för ”alla eventualiteter”, sade den danske generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen på en presskonferens. USA har dragit ihop militära stridskrafter utanför Libyen redo att gå in i Libyen vid behov.

Samtidigt växer flyktingskarorna på den Tunisiska sidan av gränsen. 100 000 lär vänta på transport vidare till sina hemländer. Istället för att diskutera flygförbudszon borde såväl Nato som EU ställa flygplan till förfogande för att undvika en humanitär katastrof .

[/column]

[end_columns]

Bloggat: Röda Malmö, Jinge, B Åsman

Media: ab1234 ex12 dn123 gp12 svd1234 svt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Libyen, Revolution, Politik, Olja ab123 ex1 dn12 svd svt12 gp1 Läs oxo: k&å 1 Jöran annarkia 1 ilsemarie lo-blogg lasse Etiketter:Gaddafi, Israel, Libyen, Mellanösternkonflikten, Olja, […]