Journalister och det fria ordet som måltavla.

Attentatet mot redaktionens veckomötet på Charlie Hebdo i Paris skrämmer. En massaker på journalister med syfte att sätta munkavle på det fria ordet måste bekämpas.

Attacken inte bimageara skrämmer utan alstrar en oro för att islamofobin får näring och hatet sprids. Låt inte rädslan och avskyn för vad som hänt förblinda.  Oavsett vem som ligger bakom är det en terrorattack som inte får leda till kollektiva bestraffningar.

 För det första bör vi komma ihåg att mord, även massmord och massakrer, begås av individer eller grupper av individer. Har de politiska eller religiösa motiv innebär det inte att alla andra med besläktade religiösa eller politiska uppfattningar är kollektivt skyldiga.

Den våldsdyrkande islamismen måste bekämpas. Men Islam och muslimer är lika lite ansvariga för islamistiska terrordåd som socialismen och socialister bär ansvaret för de politiska mord som begicks av Röda brigaderna i Italien eller Röda arméfraktionen i Tyskland.

Det andra vi bör komma ihåg är att massakern i Paris spelar två grupperingar i händerna. På den ena sidan står extrema islamistiska grupper, exempelvis IS, som vill sprida sin terror till Europa. På den andra sidan står fascistiska, nynazistiska och allmänt främlingsfientliga grupper i Europa som manar till kamp mot islam och muslimer och vars ledare profiterar på den rädsla de skapar. (GP)

Terrorns syfte är att skapa rädsla, tysta åsikter och skrämma journalister, opinionsbildare och oss alla till självcensur. Ett hot mot yttrandefriheten och demokratin som måste bekämpas.

Vi låter oss inte tystas!
Charlie Hebdo i Wikipedia

Media:AB, DN, ETC,Skanska, SMP

Andra om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
9 years ago

Så är det. Hoppas bara att detta inte blir startskottet på en okontrollerbar hämndspiral där fascistiska och islamistiska extremister turas om att mörda varandra. En stark känsla av obehag infinner sig.