I spåret av en uppskruvad politisk retorik?

Våld som metod för att lösa politiska tvister är ett svärd som riktas mot demokratins hjärta.

Skotten mot  demokraten Gabrielle Giffords mitt under ett torgmöte fick ett tragiskt slut. Gabrielle Giffords tillstånd är kritisk, många skadades och minst sex dödades varav ett barn. Gliffords har tidigare fått ta emot allvarliga hotelser på grund av sitt engagemang  för Obamas sjukvårdsreform.

Den politiska stämningen har efter Obamas segerpresidentvalet har närmat sig absurt uppskruvade nivåer. En hård retorik av hat och lynchstämning har cirkulerat runt den rörelse ledd av Sarah Palin som kallar sig för   Tea Party-rörelsen. Rörelsens hårda retorik manifesteras i den karta över delstater med  misshagliga politiker  som Sarah Palin publicerat på sin hemsida och i Facebook.

”Bilden var en USA-karta illustrerad med 20 hårkors – ett för varje politiker – på ett kikarsikte och Palin uppmanade sina anhängare att ”ladda om och sikta” på dem.” (AB)

Bilden togs bort från hemsidan men ligger kvar på Facebookefter attentatet mot Gabrielle Giffords.

I ett klimat med uppskruvad våldsretorik kan sjuka hjärnor triggas att gå från ord till handling.  Lasermannens dödsskjutningar  i kölvattnet på Ny demokratis främlingsfientliga politik är ett exempel från hemmaplan.

Om politiker faller offer för våld på grund av politisk övertygelse är samhället och vi alla  illa ute. Något som bör väcka eftertanke innan det är för sent.

Media: NY Times, AB123 Ex1 SvD123, DN , GP

Bloggat: Martin Moberg,R Åkerberg, Peter Högberg, Jerker Nilsson, Zac, Johan Westerholm, Mary XJ

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

5 comments for “I spåret av en uppskruvad politisk retorik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.