I spåret av en uppskruvad politisk retorik?

Våld som metod för att lösa politiska tvister är ett svärd som riktas mot demokratins hjärta.

Skotten mot  demokraten Gabrielle Giffords mitt under ett torgmöte fick ett tragiskt slut. Gabrielle Giffords tillstånd är kritisk, många skadades och minst sex dödades varav ett barn. Gliffords har tidigare fått ta emot allvarliga hotelser på grund av sitt engagemang  för Obamas sjukvårdsreform.

Den politiska stämningen har efter Obamas segerpresidentvalet har närmat sig absurt uppskruvade nivåer. En hård retorik av hat och lynchstämning har cirkulerat runt den rörelse ledd av Sarah Palin som kallar sig för   Tea Party-rörelsen. Rörelsens hårda retorik manifesteras i den karta över delstater med  misshagliga politiker  som Sarah Palin publicerat på sin hemsida och i Facebook.

”Bilden var en USA-karta illustrerad med 20 hårkors – ett för varje politiker – på ett kikarsikte och Palin uppmanade sina anhängare att ”ladda om och sikta” på dem.” (AB)

Bilden togs bort från hemsidan men ligger kvar på Facebookefter attentatet mot Gabrielle Giffords.

I ett klimat med uppskruvad våldsretorik kan sjuka hjärnor triggas att gå från ord till handling.  Lasermannens dödsskjutningar  i kölvattnet på Ny demokratis främlingsfientliga politik är ett exempel från hemmaplan.

Om politiker faller offer för våld på grund av politisk övertygelse är samhället och vi alla  illa ute. Något som bör väcka eftertanke innan det är för sent.

Media: NY Times, AB123 Ex1 SvD123, DN , GP

Bloggat: Martin Moberg,R Åkerberg, Peter Högberg, Jerker Nilsson, Zac, Johan Westerholm, Mary XJ

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Malte
Malte
13 years ago

Ja, Sarah Palins retorik är nästan lika osmaklig, motbjudande och hetsande till odemokrati som när Ohly på valnatten uppmanade till ”utomparlamentarisk kamp” i Sverige. Men bara nästan…

Rollo
Rollo
13 years ago

Tröttsamt hur Svenskan och andra tidningar med kvasiintellektuella vänsterjounalister som Karin Henriksson mer eller mindre kan formulera det som att allt är Sarah Palins fel. Föroppningsvis begriper vanligt folk bättre och slutar läsa smörjan.

Morgan
Morgan
13 years ago

Med utomparlamentariska metoder menas demonstrationer, torgmöten namnunderskrifter, uppvaktningar mm som helt inryms inom de demokratisak fri- och rättigheterna. Uppmaning till och politiskt våld hör inte hemma här.

annarkia
annarkia
13 years ago

Nu läser du väl ändå tidningarna som fan läser bibeln?

trackback

[…] Obama, Konfrontation, Retorik ab1 ex1234 dn12345 svd12 svt gp1 Läs också: Lennart, zaramis, annarkia, kyrkoordnaren, karamelltanten, skp, dagen, badlands, röda-m, lennart borås, till kritiken var […]