I en tid då mörkret faller och murar reses …

Vi lever i en tid då mörkret faller allt snabbare. Det är en tid då politiskt engegemang och motstånd borde öka.

Vem hade kunnat se  att främlingsfientlighet och ren rasism skulle breda ut sig här uppe i Norden,  i vårt Sverige, i Europa? Det var något som inte fanns i min föreställningsvärd. Inte efter vad som  hände bakom taggtrådarna  under nazismen i Hitlers Tyskland.

Den normalisering av främlingsfientlighet som nu sker kan sluta riktigt illa. Åkessons SD med bruna rötter har på kort tid blivit tredje största parti och är på väg att inta andra platsen. Det samtidigt som moderaternas Anna Kinberg Batra öppnat dörren för Åkesson och hans gäng,högerextremismen börjar bli vardag ute i Europa och och Trump en narcissist med alternativa fakta  bestigit tronen i Usa.

Vi har en  socialdemokratiskt ledd regering som inte vill vara sämre. Stänger dörrar för människor på flykt och utan några som helst skrupler skickar tllbaks ensamkommande flyktingbarn  till ett land som Afghanistan.

I Sverige blir människor siffror och avhumaniseras. Åldern på ensamkomande flyktingbarn skrivs upp i massomfattning och vips hyfsas statistiken på den fronten. Riksrevisionssverket ser ett jämlikare Sverige genom att   kvinnor nekas sjukpenning och hamnar på samma nivå som männens. Det utan den närmaste tanke på mäns och kvinnors ojämlika arbetsmarknad.

I en tid då det behövs byggas broar reses i stället murar. Kajsa Ekis Ekman beskriver det så väl.

Är det något dagens murar har gemensamt, så är det att de allra flesta är monument över ojämlikhet.

Dystra tankar i en mörk tid. Det är en tid som säller krav på politiskt engagemang, organisering och motstånd. Jag beundrar alla de som orkar höja rösten , gå mot strömmen och hamra på dörren mot ljuset.

Själv vill jag bara dra ner persiennerna, låsa dören, blunda och hålla för öronen i väntan på bättre tider.

#blogg100 – dag 13

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 comments for “I en tid då mörkret faller och murar reses …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.