Har Stefan Löfven bytt sida?

En måndag som gav negativa vibrationer med Greklandskrisen, bordningen av Marianne som var på väg till Gaza och ett urvattnat tal av Stefan Löfven.

grekI går var det socialdemokraternas dag i Almedalen.En dag som överskuggades av Greklandskrisen. Fortsatt svältkur säger EU. ECB och IMF. Nej tack säger Syriza och lägger beslutet i händerna på grekerna. Vad annat i ett land som är demokratins vagga? Folket får bestämma.

Stefan Löfven  beklagar och tycks inte ha den minsta sympati för ett folk som går på knäna efter påtvingad svångremspolitik. Är han egentligen sosse Stefan Löfven kan man ju fråga sig? Eller är det helt enkelt så att sossarna har hamnat på samma sida som alliansens nyliberala gäng.

Daniel Swedin skriver:

Efter tidigare regimers fiffel med den ekonomiska statistiken, brutala budgetunderskott och en köpfest med lånade pengar blev krisen ett faktum.
Men det var ingenting mot biverkningarna på det stålbad den så kallade trojkan – EU-kommissionen, europeiska centralbanken ECB och valutafonden IMF – ordinerade som medicin.
Brutala löne- och pensionssänkningar, slaktade förmåner, drastiska skattehöjningar, arbetslöshet som skjutit i höjden och ett sam­hälle satt på sträng svältkur.
Sedan 2011 har antalet hiv-infektioner ökat med 200 procent och för första gången på årtionden har Grekland haft stora malaria­utbrott. Det råder skriande personalbrist i sjuk- och hälsovården, det saknas medicin och utrustning, sjukhus och vård­centraler har fått stänga.
Det kan man kalla kris.

Daniel Swedins uppmaning om att lägga av med att låtsas som om svältkuren fungerar går stick i stäv med Löfvens tal om att ta sig själv i kragen och finna sig i uppoffringar.

Löfven_fot-203x300Stefan Löfven låter mer och mer som en lillbrorsa till Fredrik Reinfeldt. Han hittar på nya ord för att sälja politiska beslut. Utvecklingsmoral var det besked Löfven gav till arbetslösa i sitt tal i Almedalen.

Vad han menar filosoferar Katrine Marcal om i sin ledarkrönika i Aftonbladet:

Vad han menar? Något om att folk har ett eget ansvar och inte bara ska förvänta sig att få allt serverat. Vi ska flytta, ta ett nytt jobb och börja en utbildning.

Tankar vi känner igen från Reinfeldt som såg arbetslöshet som individens problem och inte samhällets. Man undrar ju vart folk ska flytta om jobben inte finns. Inte undra på att socialdemokraterna dalar i opinionen(1) när statsministern mer och mer låter som moderater. Varför rösta på lillbrorsan när det finns en storebror eller storasyster?

Klarspråk är inte Stefan Löfvens starka sida.Han vill inte kalla Kina för diktatur och absolut inte Saudiarabien.

Samma dag som Stefan Löfven höll sitt tal i Almedalen  bordade Israel segelfartyget Marianne av Göteborg på internationellt vatten. Det fartyget var på väg till Gaza med förnödenheter som mediciner för att bryta blockaden.

Här hade Löfven världens chans att höja rösten till stöd för palestinierna  som stängts in i världens största utomhusfängelse. Andades han överhuvudtaget ett ord om att Israel utvidgar sin ockupation av Gaza långt ut på internationellt vatten och att bordningen är ett brott mot folkrätten? Missade jag något? Eller är det så illa att han blundade för vad som skett för att inte stöta sig med Israel?

(1)  S parkerar på absoluta katastrofsiffran 26,7 procentenheter i sammanvägningen Svensk Väljaropinion för juni månad.

Läs Tsipras tal HÄR

Illustr: Latuffe och Eric Rune

Andra om , , , , , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments