Går det att förstå Donald Trumps valvinst?

 Donald Trump  som hatar och  ser kvinnor som imbecilla sexobjekt, som ska stänga miljömyndigheten och  vill säga upp klimatavtalet, blir USA:s nästa president.

trumpEn outsider och mer en clown som sprutat otidigheter under hela sin valkampanj ska leda världens mäktigaste nation. Han som sagt att kärnvapen är till för att användas och som väljer protektionism ska inta Vita huset.

Rasism, lögner och antidemokratiska uttalanden har tagit en presidentkandidat in i Vita Huset.Ewa Stenberg, DN

Hur gick det här till?

Tänk Brexit, le Pen i det kommande valet i Frankrike som valvinnare och glöm inte Sverigedemokraternas framgångar i opinionen i vårt eget land. En våg av högerextremism sveper fram i Polen, Ungern, Ryssland, Turkiet för att nämna några länder. Donald Trump är ett fenomen som går igen i hela västvärlden och en varning om vad som kan hända här hemma.

Donald Trumps seger är den hittills starkaste yttringen av den högerpopulistiska, nationalkonservativa våg som går över västvärlden och där väljarna vänder de traditionella politiska partierna ryggen. (Ulf Bjereld)

 Vad vi ser nu är frukterna av den nyliberala dogmens agenda.. Västvärldens befolkningar är på väg att välja bort etablissemanget till förmån för populismens farliga  dröm om  forna tiders glansdagar och en renad nation.

img_6116Utgången i det amerikanska presidentvalet är en påminnelse om vad som hände under trettiotalet då nazismen växte sig allt starkare i Tyskland och Europa. Då liksom nu var det främst grupper som förlorat sin plattform eller hotades med förlorad status och inflytande som lät sig attraheras av nazismen. I USA var det män, vita män ur en arbetarklass och lägre medelklass som malts sönder under trycket av globaliseringen som satte sitt hopp till Trump om en bättre framtid  under valdagen.

Fördöm gärna amerikanerna, men glöm inte att 15-20 % i vårt land sympatiserar med att parti fullt av rasistiska, homofoba och fascistoida gengångare.

 Vanmakt är hatets dörrmatta skrev Kjell Rautio på Twitter. Ett uttalande som stämmer till eftertanke. Inte är det bland mittenväljarna slaget om makten kommer att ske vid nästa val. En politik som är en fortsättning på alliansens som skapat ökande klyftor är förödande. Kommer den socialdemokratiska regeringen att ha kraft nog att växla den ekonomiska politiken för att stämma i bäcken? Endast ett mer socialt jämlikt samhälle kan värna demokratin och hålla en populistisk högerextremism stången.

 

Andra om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments