Fredrik Reinfeldt i verklighetens ljus.

Intervjun med Fredrik Reinfeldt i gårdagens Agenda visade en trött och uppgiven statsminister.

Han framstod mer  som en ointresserad politisk kommentator än som en statsminister med ansvar och visioner. Han mumlade i skägget och såg inte ut att trivas i rollen som intervjuobjekt framför   Hanna Hedenmos  vassa frågor i SVT Agenda. Det var första gången jag såg Fredrik Reinfeldt ställas inför problematiserande frågor om den ökande arbetslösheten, en förlorad generation vars inträde på arbetsmarknaden försvårats och ökat antal som är i behov av försörjningsstöd.

Verkligheten har kommit i fatt moderaterna och deras teoretisk modeller. Arbetslinjen har blivit en bidragslinje med ett ökat antal utförsäkrade och allt fler som ställs vid sidan av arbetsmarknaden.  Det är inte folks lathet eller lojhet som statsminister velat påskina som gör att människor är arbetslösa. Det är avsaknaden av jobb   då hjälper inga sänkta arbetslöshetsersättningar  och skärpta arbetsvillkor.   Moderaternas partiledare ser det inte som ett problem att Sverige ligger på sjunde plats från slutet av 32 länder på en lista över vad arbetslösa får i a-kassa .

Nedmonteringen av välfärden har inte skapat de incitament som de nyliberala modellerna förespråkar utan istället ökat utanförskapet  .  Det drabbar  också barnen som får sämre förutsättningar. Avsaknad av en effektiv närings– och jobbpolitik gör att fler kommer allt längre bort från arbetsmarknaden än tidigare. Fler har tvingats söka försörjningsstöd.

Några breda överenskommelser är Reinfeldt inte intresserad av.  Inte ens i frågor där långsiktighet är A och O. Det finns bara en väg för Fredrik Reinfeldt och det är den smala   moderata vägen även om den leder till vägs ände och oavsett vad riksdagen beslutat.

En håglös och uppgiven Fredrik Reinfeldt är kanske  inte så mycket att förundras över med tanke på att det inte längre går att blunda för att att de teoretiska modellerna saknar verklighetsförankring.En regering byggd på PR-strategier  snärjer till slut in sig i falska förespeglingar.  Något som också börjat avspegla sig i opinionen.

Bloggat: M Moberg, Jinge, Peter Andersson

Media: SR 1, 2, Ex1, 2, 3, 4, 5SvD1, 2,3AB 1, 2, 3, 4, 5GPDN1, 2, 3, 4,  SVT, Folkbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Please follow and like us:

  9 comments for “Fredrik Reinfeldt i verklighetens ljus.

 1. Ove
  27 februari, 2012 at 10:25

  Hej!
  Bullshit från bloggarna. Bara deras egna förhoppningar om att det ska gå dåligt för F.R. Han svarade lugnt och sansat på svåra problem.

  • 27 februari, 2012 at 16:25

   Fredrik Reinfeldt stod svarslös i Agenda. För första gången konfronterades han med den verklighet som är. Han hade ingen koll på fakta och var ar selektiv med sanningen. Här är några exempel:

   “Färre har försörjningsstöd än förut”

   Enligt Socialtjänstens (Sveriges Officiella Statistik) har det ekonomiska biståndet faktiskt ökat tämligen stadigt sedan mitten av 2007.(http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18542/2011-12-26.pdf)

   (se min kommentar nedan och Alliansfritt Sverige som radar upp alla de faktafel som Reinfeldt stod för under intervjun: http://www.alliansfrittsverige.nu/2012/02/reinfeldt-i-agenda-fullt-av-faktafel.html)

   Du har däremot rätt i att undertecknad innerligt hoppas att Fredrik Reinfeldt med allianssyskon måste lämna maktens taburetter efter nästa val. Jag vill se ett annat Sverige än det kalla och människofientliga samhälle som utvecklats under alliansens mandat.

 2. anton
  27 februari, 2012 at 10:31

  Reinfeldt påstod att ungdomsarbetslösheten var fackets fel, underförstått att löneläget var för högt.

  • 27 februari, 2012 at 10:33

   Märkligt påstående då sänkta arbetsgivaravgifter för att anställa ungdomar inte hjälpt.

 3. olle w
  27 februari, 2012 at 14:31

  På vilket sätt saknar de verklighetsförankring?

  Kan regeringen hjälpa att Grekdjävlarna och andra har skulder upp över öronen som håller på att stjälpa Euron och håller räntan uppe mm ?

  Svar Nej……………

  • 27 februari, 2012 at 16:21

   Allt fler fakta visar att regeringens politik misslyckats och att verkligheten ser annorlunda ut än vad regeringen vill påskina. Några exempel:
   1. Citat Dagens Nyheter:
   “Våren 2007 genomförde regeringen flera stora förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Bland annat höjdes avgifterna kraftigt. Dessa kopplades till arbetslösheten inom de olika a-kassorna. Under loppet av två år lämnade en halv miljon människor a-kassan.
   – I regel fick de som tjänade minst betala mest.
   […]
   Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO), menar att den låga täckningsgraden hotar trovärdigheten i systemet.
   – När det är få som får ersättning börjar folk tveka på arbetslöshetsförsäkringens funktion. Och det är väldigt allvarligt, säger han.”
   ( http://www.dn.se/ekonomi/120000-arbetslosa-utan-ersattning.)
   Här hävdade Reinfeldt att det var de som har liten risk att bli arbetslösa som lämnat kassan. En nödlögn som inte stämmer med verkligheten.

   2. “Enligt Statistiska Centralbyrån, SCBs beräkningar ökar klyftorna i Sverige. De som tjänar mest, har fått mer pengar. De som tjänar minst, har fått mindre pengar.” Enligt OECD ökar klyftorna till och med mer i Sverige än i något annat OECD-land.( Se vidare http://storstad.wordpress.com/2012/02/12/vilken-verklighet-vill-du-kopa/)

   3. Regeringen hävdar att sysselsättningen ökat när det enligt vedertagna normer för hur man ska räkna är tvärtom. Fakta är att sysselsättningsgraden har minskat och arbetslösheten har ökat. Allt annat är “försköningar av verkligheten”. Professor Bertil Holmlund,(Agenda, ca18 min in http://svtplay.se/v/2707594/agenda/12_2)

   4. När det visade sig att barnfattigdomen ökat skickade regeringen en minister till Bryssel för att förmå EU att ändra sättet att beräkna fattigdom. Den ministern fick åka hem utan resultat.

   Ingen av punkterna ovan har med eurokrisen att göra.

 4. 27 februari, 2012 at 22:09

  Jag läser just nu om Bokslut Reinfeldt (rekommenderas!) av Suhonen m fl.

  Enligt dem bedriver moderaterna en mycket medveten politik som går ut på att rasera de tre hörnpelare som den svenska modellen vilar på. Den viktigaste pelaren är:

  1. Kollektivavtal som reglerar arbetsmarknaden (som bygger på att facket och arbetsgivaren är JÄMBÖRDIGA parter).

  Moderaterna har riktat in sig på att försvaga facket, för att därmed urholka förutsättningarna för den svenska modellen. Man har bland annat tagit bort avdragsrätten i deklarationen för fackavgiften, dels gjort a-kassan så dyr att människor tvingas gå ur. På så vis skapas en låglöneklass, som tvingas acceptera urusla arbetsvillkor, om de alls får något jobb. Alliansen är på god väg att rasera det som varit Sveriges signum, och som gjort att man vallfärdat hit från andra länder för att lära sig.

  De andra pelarna är:

  2. Ett generellt socialförsäkringssystem.

  3. Vård, skola och omsorg betalas via skattsedeln.

  Och hur det har gått med dem känner vi alla till.

  Att Reinfeldt verkar trött beror nog mest av allt på att hans “reformer” går på räls och att han är urled på att få frågor som handlar om människor av kött och blod. Som dessutom är fräcka nog att ha känslor! Vi andra ser glappet mellan de teoretiska modellerna och verkligheten – jag betvivlar att Reinfeldt gör det. Jag tror denna “övermänniska” är uttråkad av att behöva nedlåta sig till att konfronteras med det sovande folket, när han i själva verket vet vad som är bäst för oss alla!

 5. Anonym
  28 februari, 2012 at 00:40

  Må skägget växa inåt på Fredde och må han dessutom få kronisk förstoppning (i den mån han nu inte har det redan), det har han förtjänat. 🙂

Comments are closed.