Fredrik Reinfeldt i verklighetens ljus.

Intervjun med Fredrik Reinfeldt i gårdagens Agenda visade en trött och uppgiven statsminister.

Han framstod mer  som en ointresserad politisk kommentator än som en statsminister med ansvar och visioner. Han mumlade i skägget och såg inte ut att trivas i rollen som intervjuobjekt framför   Hanna Hedenmos  vassa frågor i SVT Agenda. Det var första gången jag såg Fredrik Reinfeldt ställas inför problematiserande frågor om den ökande arbetslösheten, en förlorad generation vars inträde på arbetsmarknaden försvårats och ökat antal som är i behov av försörjningsstöd.

Verkligheten har kommit i fatt moderaterna och deras teoretisk modeller. Arbetslinjen har blivit en bidragslinje med ett ökat antal utförsäkrade och allt fler som ställs vid sidan av arbetsmarknaden.  Det är inte folks lathet eller lojhet som statsminister velat påskina som gör att människor är arbetslösa. Det är avsaknaden av jobb   då hjälper inga sänkta arbetslöshetsersättningar  och skärpta arbetsvillkor.   Moderaternas partiledare ser det inte som ett problem att Sverige ligger på sjunde plats från slutet av 32 länder på en lista över vad arbetslösa får i a-kassa .

Nedmonteringen av välfärden har inte skapat de incitament som de nyliberala modellerna förespråkar utan istället ökat utanförskapet  .  Det drabbar  också barnen som får sämre förutsättningar. Avsaknad av en effektiv närings– och jobbpolitik gör att fler kommer allt längre bort från arbetsmarknaden än tidigare. Fler har tvingats söka försörjningsstöd.

Några breda överenskommelser är Reinfeldt inte intresserad av.  Inte ens i frågor där långsiktighet är A och O. Det finns bara en väg för Fredrik Reinfeldt och det är den smala   moderata vägen även om den leder till vägs ände och oavsett vad riksdagen beslutat.

En håglös och uppgiven Fredrik Reinfeldt är kanske  inte så mycket att förundras över med tanke på att det inte längre går att blunda för att att de teoretiska modellerna saknar verklighetsförankring.En regering byggd på PR-strategier  snärjer till slut in sig i falska förespeglingar.  Något som också börjat avspegla sig i opinionen.

Bloggat: M Moberg, Jinge, Peter Andersson

Media: SR 1, 2, Ex1, 2, 3, 4, 5SvD1, 2,3AB 1, 2, 3, 4, 5GPDN1, 2, 3, 4,  SVT, Folkbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 comments for “Fredrik Reinfeldt i verklighetens ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.