Fredrik Reinfeldt i verklighetens ljus.

Intervjun med Fredrik Reinfeldt i gårdagens Agenda visade en trött och uppgiven statsminister.

Han framstod mer  som en ointresserad politisk kommentator än som en statsminister med ansvar och visioner. Han mumlade i skägget och såg inte ut att trivas i rollen som intervjuobjekt framför   Hanna Hedenmos  vassa frågor i SVT Agenda. Det var första gången jag såg Fredrik Reinfeldt ställas inför problematiserande frågor om den ökande arbetslösheten, en förlorad generation vars inträde på arbetsmarknaden försvårats och ökat antal som är i behov av försörjningsstöd.

Verkligheten har kommit i fatt moderaterna och deras teoretisk modeller. Arbetslinjen har blivit en bidragslinje med ett ökat antal utförsäkrade och allt fler som ställs vid sidan av arbetsmarknaden.  Det är inte folks lathet eller lojhet som statsminister velat påskina som gör att människor är arbetslösa. Det är avsaknaden av jobb   då hjälper inga sänkta arbetslöshetsersättningar  och skärpta arbetsvillkor.   Moderaternas partiledare ser det inte som ett problem att Sverige ligger på sjunde plats från slutet av 32 länder på en lista över vad arbetslösa får i a-kassa .

Nedmonteringen av välfärden har inte skapat de incitament som de nyliberala modellerna förespråkar utan istället ökat utanförskapet  .  Det drabbar  också barnen som får sämre förutsättningar. Avsaknad av en effektiv närings– och jobbpolitik gör att fler kommer allt längre bort från arbetsmarknaden än tidigare. Fler har tvingats söka försörjningsstöd.

Några breda överenskommelser är Reinfeldt inte intresserad av.  Inte ens i frågor där långsiktighet är A och O. Det finns bara en väg för Fredrik Reinfeldt och det är den smala   moderata vägen även om den leder till vägs ände och oavsett vad riksdagen beslutat.

En håglös och uppgiven Fredrik Reinfeldt är kanske  inte så mycket att förundras över med tanke på att det inte längre går att blunda för att att de teoretiska modellerna saknar verklighetsförankring.En regering byggd på PR-strategier  snärjer till slut in sig i falska förespeglingar.  Något som också börjat avspegla sig i opinionen.

Bloggat: M Moberg, Jinge, Peter Andersson

Media: SR 1, 2, Ex1, 2, 3, 4, 5SvD1, 2,3AB 1, 2, 3, 4, 5GPDN1, 2, 3, 4,  SVT, Folkbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ove
Ove
12 years ago

Hej!
Bullshit från bloggarna. Bara deras egna förhoppningar om att det ska gå dåligt för F.R. Han svarade lugnt och sansat på svåra problem.

anton
anton
12 years ago

Reinfeldt påstod att ungdomsarbetslösheten var fackets fel, underförstått att löneläget var för högt.

olle w
olle w
12 years ago

På vilket sätt saknar de verklighetsförankring?

Kan regeringen hjälpa att Grekdjävlarna och andra har skulder upp över öronen som håller på att stjälpa Euron och håller räntan uppe mm ?

Svar Nej……………

anita
12 years ago

Jag läser just nu om Bokslut Reinfeldt (rekommenderas!) av Suhonen m fl.

Enligt dem bedriver moderaterna en mycket medveten politik som går ut på att rasera de tre hörnpelare som den svenska modellen vilar på. Den viktigaste pelaren är:

1. Kollektivavtal som reglerar arbetsmarknaden (som bygger på att facket och arbetsgivaren är JÄMBÖRDIGA parter).

Moderaterna har riktat in sig på att försvaga facket, för att därmed urholka förutsättningarna för den svenska modellen. Man har bland annat tagit bort avdragsrätten i deklarationen för fackavgiften, dels gjort a-kassan så dyr att människor tvingas gå ur. På så vis skapas en låglöneklass, som tvingas acceptera urusla arbetsvillkor, om de alls får något jobb. Alliansen är på god väg att rasera det som varit Sveriges signum, och som gjort att man vallfärdat hit från andra länder för att lära sig.

De andra pelarna är:

2. Ett generellt socialförsäkringssystem.

3. Vård, skola och omsorg betalas via skattsedeln.

Och hur det har gått med dem känner vi alla till.

Att Reinfeldt verkar trött beror nog mest av allt på att hans ”reformer” går på räls och att han är urled på att få frågor som handlar om människor av kött och blod. Som dessutom är fräcka nog att ha känslor! Vi andra ser glappet mellan de teoretiska modellerna och verkligheten – jag betvivlar att Reinfeldt gör det. Jag tror denna ”övermänniska” är uttråkad av att behöva nedlåta sig till att konfronteras med det sovande folket, när han i själva verket vet vad som är bäst för oss alla!

Anonym
Anonym
12 years ago

Må skägget växa inåt på Fredde och må han dessutom få kronisk förstoppning (i den mån han nu inte har det redan), det har han förtjänat. 🙂

trackback

[…] Politik, Nyliberalism, Bedrägeri, SVT, Silberstein, Knutson svt dn1 ab1 svd1 gp Läs oxo: annarkia, 1, zaramis, lasse, varghjärta, k&å Tags: Bedrägeri, F-skattesedel, Förtroende, […]