EU ställer till det för Reinfeldt.

Regeringen har fått EU emot sig när det gäller integritetskränkande lagstiftning.

I dag röstade EU-parlamentet nej till Swiftavtalet,  som innebär att USA skulle få  kontroll över överföring mellan världens banker. Ett avtal som Fredrik Reinfeldt kuppade igenom under det svenska ordförandeskapet innan EU-parlamentet kunde påverka innehållet. I dag sa parlamentet nej. Ett nej som USA inte respektera.

Mörkläggningen har varit total.  Reinfeldt ville troligen undvika en upprepning av den debatt som fördes innan FRA -och IPRED-lagen antogs.

Samtidigt visar det sig att IPRED-lagen kan falla då EU-direktiv går före svensk lag. IPRED-lagen som brandskattar en hel ungdomsgeneration ska prövas mot EUs datalagringsdirektiv av Svea hovrätt.

Personuppgifter som sparats får enligt datalagringsdirektivet inte lämnas ut till privata aktörer som exempelvis ifpi. Direktivet är till för att bekämpa allvarlig brottslighet. IPRED lagen tillåter däremot att sådana uppgifter  lämnas ut .SVEA hovrätts domstolsutslag blir principiellt viktig och därför viktig att följa.

Blir det en ny integritetsdebatt ska det bli intressant att se hur den kommer att påverka förstagångsväljarna. Kanske blir resultatet detsamma som i EU-omröstningen då piratpartiet vann de ungas förtroende och många bytte färg.

Alla tidigare inlägg om övervakningssaamhället på annarkia.blogg.se.

Bloggat: Kulturbloggen, Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Michael
Michael
14 years ago

Vad som passar en politiker bäst??

Handflata, och möjligtvis en kinapuff i röven med lite tobasco och senap.