Ett intrigspel som skrämmer .

Det interna skyttegravskrig som pågått allt sedan Håkan Juholt valdes som socialdemokraternas ordförande  slår sönder ett redan sargat parti.

Enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tyder Sven-Erik Österbergs uttalande på att Håkan Juholt illa kvickt måste se till att väljarna kommer tillbaka. Annars är förtroendet kört i botten.

– Undertexten är att reder han inte ut det då har han inte förtroende, säger han.

Varför hänvisar både Östros och Österberg till verkställande utskottet i stället för att svara på frågorna om de har förtroende för Juholt?

– Juholt fick ett villkorligt stöd av det verkställande utskottet. Man kan säga att i praktiken är inte Juholt ordinarie partiledare – det är det verkställande utskottet. Han fick ett villkorligt stöd – klarar han det inte får han gå.

Om man får tro Stig-Björn Ljunggren är ett värsta scenario på väg  att slå in. Frågan är vems sida Ljunggren står på? Är det   ett parti som förblöder på grund av elakt spel i de egna leden av en högerfalang som vant sig att få sin vilja fram vi bevittnar. Eller är det en sista strid innan gänget bakom Östros och Österberg förpassas ut i kulisserna?

De som ligger bakom krypskyttet i de egna leden   har slagit knut på sig själva och kommer hur utgången än blir att få  lämna den politiska arenan som förlorare. En maktkamp med dragna vapen och fula trick är knappast något någon gillar. Mediebilden av partiet har under  lång tid  präglars av personfrågor och inre krishantering.

Vad värre är att alliansen med detta med stor sannolikhet kan sitta i orubbat bo efter nästa val.

Media: ab23 ex svt1  dn svd gp

Andra om  , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
anita
12 years ago

Förmodligen ska man ha riktigt vassa armbågar och ett starkt psyke för att uthärda i maktens boningar – oavsett vilken falang och vilket parti man tillhör. För dessvärre tror jag att det ser likadant ut i övriga partier. Det vittnar exempelvis Anne-Marie Pålsson om i sin bok, där det framgår att Reinfeldt har en mycket obehaglig, despotisk sida. Skillnaden är att de flesta striderna oftast sker internt, i det tysta.

Är det verkligen den här sortens politiker vi vill ha?

Och den riktigt stora ödesfrågan – klimatet – lyser med sin frånvaro i svensk politik!

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago

Ja vad det gäller Reinfelt s.k sida… så har han bara EN sida, och den sidan har han ju visat upp med besked! Det vet dom som har drabbats av Reinfelts s.k lögner,Arbetslinjen o.s.v! Det är Reinfelts sida det, och den enda sidan han har att visa upp.
Men dom drabbade kommer aldrig till tals för Reinfelts Moderaterna har Köpt Median till största delen också!

L Olsson
L Olsson
12 years ago

Kan ju undra varför det inte bedrivits samma häxjakt på andra fuskande politiker som gjorts på Juholt??? Är det kanske medias sätt att vinkla och belysa problem eller sparkade politiker som är orsaken till att S har det tufft nu?? Måtte det snart bli ett slut på detta sandlådekrig!

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago

Sensations lystna Skribenter, som skriver om allt annat,(som jämförelse) än det som var viktigt förr i tiden! Stämmer precis!
Lo Tidningen:
””Bland dagstidningarna i Stockholm har Aftonbladet sänkt löneförhandlingarna så mycket att tidningen inte skriver en rad om fackens nej.
Aftonbladet ägnar i stället ett helt uppslag åt de senaste ryktena inom socialdemokratin om vad som egentligen hände förra hösten.””
Och de andra Tidningarna är inte mycket bättre!
Vilken Sorglig utveckling! Fast det har ju pågått länge.