Ett intrigspel som skrämmer .

Det interna skyttegravskrig som pågått allt sedan Håkan Juholt valdes som socialdemokraternas ordförande  slår sönder ett redan sargat parti.

Enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tyder Sven-Erik Österbergs uttalande på att Håkan Juholt illa kvickt måste se till att väljarna kommer tillbaka. Annars är förtroendet kört i botten.

– Undertexten är att reder han inte ut det då har han inte förtroende, säger han.

Varför hänvisar både Östros och Österberg till verkställande utskottet i stället för att svara på frågorna om de har förtroende för Juholt?

– Juholt fick ett villkorligt stöd av det verkställande utskottet. Man kan säga att i praktiken är inte Juholt ordinarie partiledare – det är det verkställande utskottet. Han fick ett villkorligt stöd – klarar han det inte får han gå.

Om man får tro Stig-Björn Ljunggren är ett värsta scenario på väg  att slå in. Frågan är vems sida Ljunggren står på? Är det   ett parti som förblöder på grund av elakt spel i de egna leden av en högerfalang som vant sig att få sin vilja fram vi bevittnar. Eller är det en sista strid innan gänget bakom Östros och Österberg förpassas ut i kulisserna?

De som ligger bakom krypskyttet i de egna leden   har slagit knut på sig själva och kommer hur utgången än blir att få  lämna den politiska arenan som förlorare. En maktkamp med dragna vapen och fula trick är knappast något någon gillar. Mediebilden av partiet har under  lång tid  präglars av personfrågor och inre krishantering.

Vad värre är att alliansen med detta med stor sannolikhet kan sitta i orubbat bo efter nästa val.

Media: ab23 ex svt1  dn svd gp

Andra om  , , , ,

  5 comments for “Ett intrigspel som skrämmer .

Comments are closed.