En välfärd till salu?

Småsmulor till en välfärd som gapar med  tomma  hål.

10 miljarder till välfärden och fler som ska betala statsskatt är två förslag från vänsterpartiet som vunnit gehör i de pågående budgetförhandlingarna. Småsmulor med tanke på de 140 miljarder som alliansen trollade bort från välfärden.

Fler som ska betala skatt till staten betyder i runda tal 1,39 miljarder mer till statskassan.  De som har en månadsinkomst som överstiger 38000 kronor får en skattehöjning på mindre än en hundralapp i månaden.Det har fått alliansen och dess vänner att gå upp i falsett. Det trots att en hundralapp knappt märks i plånboken hos en persin med en månadsinkomst om 38000 kronor.

Med en välfärd som går på knäna är de 10 miljarder som riktas till välfärden  inte mycket att hurra för. De miljarderna lär försvinna in i gapande hål. Nya jobb och ökad kvalitet lär de inte bidra med. Med regeringsskiftet 2014 var vi många som hoppades på ett mänskligare samhälle  med ökad jämlikhet och solidaritet. Varför dessa småsmulor som inte ens blir till en tummetott i en välfärd som går på knäna?

intetillsaluJonas Sjöstedt partiledare för (V) ställde i valrörelsen ultimatum och menade att han och (V) ”inte var till salu”. Stopp för vinster i välfärden var målet. Hur det gick med det vet vi idag. Jonas Sjöstedt lät sig nöjas med att en utredning tillsattes med målet att att lägga fram förslag om att ”stoppa vinstjakten i välfärden”.

Den första november 2016 ska utredningen lägga fram sitt betänkande. Redan har centrala delar i rapporten läckt ut.

Pappa till rapporten är Joachim Landström, doktor i företagsekonomi. Vad Landström säger sig ha gjort är att han analyserat hur mycket vinstuttaget från välfärden kan begränsas med bibehållet intresse från investerare. Den siffra han kommit fram till är åtta procent på insatt kapital, vilket han kallar för ”normal avkastning”.

Utredningens egentliga uppdrag, att visa fram vägar som leder till ett stopp för vinstjakten i välfärden, har alltså i grunden förkastats. Utredningens ordförande Reepalu visar i en intervju i Svenska Dagbladet 2/9 – under rubriken ”Övervinster stoppas” – att han är på samma våglängd som Landström:
– Principerna måste vara att företag får en riskpremie på insatt kapital och att de kan få en marknadsmässig avkastning.(Internationalen)

Vad annat var att vänta!? Enligt utredningen ska Sverige  fortsätta att låta riskkapitalbolag göra vinst på skattebetalarnas pengar. Det är  pengar som borde gå rakt in i verksamheten.

Det blir intressant att se hur Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet kommer att agera.  Stannar det vid  kritiska synpunkter och sedan fortsatt budgetsamarbete med regeringen eller får vi se en beslutsam Jonas Sjöstedt som sätter ner foten och säger:

Hit men inte längre, Vänsterpartiet  är inte till salu!? Nu får det vara slut på den nyliberala lekstugan!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments