En reformistisk kronpolitik som gör skillnad?

En hundring mer i månaden till sjuka.

Hur tänker vänsterpartister som utropar att V gör skillnad med en reformistisk kronpolitik som ger smulor på bordet ãt en grupp som sedan länge halkat efter ekonomiskt?

Vänsterpartiet har lyckats driva igenom sitt krav att sänka skatten för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning. Detta berättar Vänsterpartiets ekonomiska talesperson för SVT Nyheter. Åtgärden är en seger i förhandlingarna med regeringen om den ekonomiska politiken inför nästa år. (SVT)

Det som Vänsterpartiet nu lyckats med innebär en skattesänkning på i genomsnitt 120 kronor i månaden.

Jobbskatteavdraget är ett arvegods från fd alliansregeringen. Lägre skatt på arbete resulterade i att bl a sjuka och pensionärer tvingades betala högre skatt.

En person som har sjukersättning på 11.000 kronor i månaden betalar i dag nästan 1.000 kronor mer i skatt än den den som får in motsvarande summa genom arbete. Efter en skattesänkning på 120 kronor kvarstår således en skillnad på 880 kronor.

Sätts detta i relation till att sjukersättningen endast ökat med 200 kronor sedan 2009 är en skattesänkning på 120 kronor inget att hyvas över.

Det är trots detta en signalpolitik som får de borgerliga partierna att höja rösten och samstämmigt utropa att lägre skatt på sjukersättning kommer att minska incitamentet till att jobba. Vad menar dom? Tror de att sjuka simulerar?

 

#blogg100 dag 17

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments