Ekokammarens förakt för oppositionen.

För första gången på många år deltog jag inte i Första majfirandet.

En dag av gemenskap och som ger hopp om en ljusare framtid och rättvisare samhälle. Döm om min förvåning när jag i media möttes av förakt blandat med avsky i olika proportioner beroende på tidning. Svenska Dagbladets ledarskribent slog rekord. Ekokammaren gjorde sitt för att spotta på den dag som hedrar de som byggt och bygger landet och på den internationella solidariteten.

I går letade jag efter analyser och kommentarer efter det att socialdemokraterna presenterat sin skuggbudget.

Hittade  rubriker på undanskymd plats. Det som är slående och menligt för demokratin är att  media har övergivit sin uppgift att granska såväl makten som oppositionen. Riksmedia har istället blivit en megafon till maktens korridorer i Rosenbad. Samma förakt spelas upp i repris. Att Anders Borg och kompani kritiserar budgeten hör till spelet.

Inte undra på att människor vars enda informationskälla är denna ekokammare kan låta sig luras. Min granne lät som en kopia av ekokammaren när han påstod att socialdemokraterna har inget nytt att komma med förutom ny partiledare. Han heter ju Hållt skrattade grannen .

Rubriker som inget om skatterna visar att journalisten som moderaterna ser jobbskatteavdrag som  lösningen på alla problem. Att Juholt deklarerade och motiverade  att ett femte jobbskatteavdrag inte är lämpligt gick den journalisten förbi. Att se över konsekvenserna av avregleringen av tågtrafiken blev till att Juholt skyllde vinterns snö på Reinfeldt. Inte ett ord om flera aktörer, vinstmaximering och eftersatt underhåll.

De långtidsarbetslösa som hamnat i fasans fas 3 förstår innebörden av att skuggbudgeten  innebär en vilja att avskaffa  Fas 3 och ge  arbetslösa utbildning och plusjobb med avtalsenliga löner. De som inom vården går på knäna p g av personalnedskärningar inser betydelsen av att satsa skattemedel på flera händer i vården. Att skapa förutsättningar för Svensk industri att konkurrera med kunskap istället för låga löner och satsa  klimatsmarta lösningar som ger jobb och export går på tvärs med alliansens politik och uppskattas inte av ekokammaren. Är det det som är problemet att skuggbudgeten pekar ut en annan väg än alliansens och att oppositionen börjar formera sig?

Jag är partipolitiskt obunden men har ett rött hjärta och ser ett samhälle som ökat klyftor och slängt människor på sophögen när de inte tillfrisknat efter sjukdom i den takt som alliansen föreskrivit. Ett samhälle som undan för undan hackat sönder den grundtrygghet som generationer före byggt upp. Ett samhälle där barnfattigdomen ökar främst på grund av att föräldrar blivit arbetslösa eller utförsäkrats vid sjukdom. Det samhället är inte min vision av ett gott samhälle och ett samhälle för alla.

Bloggat: Annika Högberg, Peter Högberg, Martin Moberg

Media: AB DN, Ex,Ex2, GP, SvD,SvD2, SvD3, SvD4, ,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] bloggtips; Annarkia om ekokammarens förakt, Alliansfritt om  järnvägen, Eva Hillén Ahlström om unga arbetslösa, […]

Patrik Johansson
Patrik Johansson
13 years ago

I Sverige driver media oss högerut medan t.o.m de amerikaner som inte tillhör tokhögern blickar mot europa och den solidariska välfärd vi åtnjuter här. Bland annat republikanerna försöker påtala att det är välfärden och bekväma arbetstider som fått länder som Grekland på fall, så jag är orolig att de har kvar sitt vett fattar att det enbart är propaganda mot välfärdsprogrammen.