Det franska valet en rysare

Europas högervind visar sig även i det franska presidentvalet.

Prognosen sen söndagskväll tyder på att Macron, marknadsliberal  och Marine. Le Pen, högerextremist går vidare till andra omgången. Frankrike tillämpar majoritetsval i två omgångar såvida inte någon kandidat lyckas med att attrahera 50% av väljarna.

Socialdemokraterna dvs Gaullisterna har störtdykt som på andra håll. Republikanernas kandidat har kastat in handsken och uppmanar sina sympatisörer att lägga sin röst på Macron i nästa omgång. Vänsterns kandidat Mechalon snubblade på målsnöret men fick 19% av rösterna att jämföras med socialdemokraternas 6%.

För sjutton år sedan såg scenariot inför andra omgången ut som idag då var Marine Le Pens far  en av de tvåkandidater som gick vidare. Det var ett resultat som då chockade Frankrike och Europa. När Marine le Pen högerextremist går vidare  är det väntat. Högerextremismen har normaliserats i vår del av världen. Vem hade kunnat föreställa sig det för bara några år bak i tiden. Symptomatiskt för SVT att låta Jimmy Åkesson SD få komma med de första kommentarerna under valvakan.

Macron som troligtvis blir president efter andra valomgången får en tuff match och framför allt fransmännen får det när Macron marknadsliberala politik ska vara verktyget för att lyfta den franska ekonomin. Ett stålbad med nedskärningar i offentlig sektor om det kommande valet i representanathuset går samma väg som i kväll.

 

Andra om , ,, , ,

#blogg100 dag 54

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments