Demokratiskt underskott?Demokratin är satt på undantag i konungariket Sverige. Inte för att vi har en kung, som ärvt rikets högsta ämbete som statsöverhuvud utan på grund av triangulering som kan sluta i symbios.

Ingetdera block fick som bekant egen majoritet och ingen säger sig vilja samarbeta med vågmästarna SD. Resultatet blir att det är just SD som kan fälla regeringens budgetproposition den 3 december. Om det då blir nyval eller extra val som är den korrekta benämningen avgör Stefan Löfven och regeringen.

Hur troligt är det att Stefan Löfven och Åsa Romson  satsar på ett extra val? Med svikna vallöften i kompromissandets väg viker nu opinionssiffrorna. Inte kommer (S) och (MP) lämna ifrån sig regeringstaburetterna i det läget?!

Makten tycks gå före politikens innehåll. Hur ska man annars tolka Stefan Löfvens handviftande  och utsräckt hand åt alla och envar? Resultatet av handviftandet gör att politiska beslut blir oförutsägbara och vallöften begravs  i kompromissens sophög.  Allt för att uppnå konsensus och få behålla taburetterna i Rosenbad.

Som läget ser ut i Sveriges riksdag lär vi få fortsätta att leva med alliansens politiska testamente trots rödgrön regering.Vilka blir konsekvenserna i valmanskåren om den pågående trianguleringen slutar i symbios? Ökat politikerförakt? Minskad röstbenägenhet? Eller vad?

Situationen på lokal nivå är i många kommuner en spegling av det som sker på riksplanet. Det gäller även rikets andra stad, Göteborg.

I Göteborg pågår dessutom en svekdebatt av annan kaliber.  Folkomröstningen om trängselskattens vara eller inte vara gick mot alla odds emot allianspartierna och de rödgröna.  Nu är folkomröstningar iofs rådgivande men nog hade partierna kunnat bemöda sig om att försöka övertyga om trängselskattens nödvändighet och Västlänkens förträfflighet och inte som nu tiga som muren, köra på och hoppas att debatten blåser över.

Kan det vara så illa att politiker såväl där uppe som här nere tror sig vara utvalda och bättre vetande än vi andra och inte folkvalda?

Media: DN1234, GP12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,1 comment for “Demokratiskt underskott?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.