Dagen D närmar sig. Från årsskiftet och under hela 2015 ska de anställda på Svartedalens äldrecentrum gå ner i arbetstid.
De blir först i Göteborgs kommun att pröva sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det är ett försök som om det slå väl ut kan utökas till fler arbetsplatser.
Med 6 timmars arbetstid ökar den fria tiden och chansen till återhämtning efter en slitsam arbetsdag. Det är givet att om arbetsvillkoren förbättras gynnas hälsan hos de anställda och i förlängningen kvaliten på vården.
Bättre arbetsmiljö är viktigt för de som jobbar inom vård och omsorg i dag, men också för att de ska orka ända fram till full pension. Idag är det alltför många kvinnor som går ner i arbetstid eller tar ut pension i förtid då orken tryter. I det perspektivet är försöket i Göteborg också en fråga om jämställdhet.
Tänker vi efter är det ett tag sedan arbetsdagen förkortades i vårt land.
Drygt femto år har gått sedan 40-timmars arbetsvecka infördes. Under 1950-, 60- och 70-talen förkortades arbetstiden i tre steg till först 45, sedan 42,5 och till sist 40 timmars arbetsvecka.(ur Striden om tiden, Vänsterpartiet 2013)
Nu skriver vi 2014 och samhället ser annorlunda ut. Med den höjning av produktivteten som skett vore det minst sagt märkligt om samhället inte har råd med färre arbetade timmar per person och dag. Även stressen har ökat i arbetslivet. 30-timmars arbetsvecka skulle kunna bidra till en bättre balans mellan arbete, vila och fri tid.
Läs även andra bloggares åsikter om arbetstidsförkortning, #DeladTid, 30-timmars arbetsvecka, Svartedalens äldrecentrum, Göteborg, politik