Dags att byta bank?


Handelsbanken säger att de inte är oroliga för det sänkta kreditbetyget. Är det något bankens kunder kan lita på?

När det nu blir dyrare för banken att låna pengar kommer någon att få betala notan i slutänden. Tror knappast att det är bankens VD, höägre chefer  eller några av de större bankkunderna. Att bolånekunderna får dra sitt strå till stacken är vi alla medvetna om.

Märkligt att andra regler gäller för en bank än för en privatperson. Minskar mina inkomster måste jag rätta kappsäcken därefter. En bank vars inlåning minskar lånar istället pengar utomlands  och intecknar kommande förväntade vinster. Sänkt kreditbetyg leder till dyrare upplåning med konsekvenser för framtida vinster.  Det som oroar mig är att en bank i det läget säger att det inte är något att oroa sig för.  Betyder det att den banken kommer att fortsätta som inget har hänt utan att några åtgärder vidtas? Anders Borg han  lyfter pekfingret och höjer sin stämma som han brukar. Får medieutrymme och framstår som duktig. Om någon följer hans varningsrop är en helt annan femma.

Frågan är om det inte är dags att byta bank igen. Ett besök hos nya  banken, nytt betalkort och dosa plus inloggningsuppgifter till Internetbanken är ju allt som behövs. Om jag nu inte vill ha att göra med en bank vars VD får hutlöst mycket betalt och som inte  använder ett bonussystem som i sig  riskerar att skapa spekulation, vilken bank ska jag då välja?

Går någon säker i ett Europa som förväntas hamna i recession och där ansvariga finansministrar och EU valt att bromsa i nedförsbacken.  Grekland är nära konkurs, Portugal, Spanien och Italien står på tur. Vad sänkt kreditbetyg för några storbanker i Sverige kan få kan man ju fundera över. Politikernas dröm om ett Storeuropa med en gemensam valuta har fått sig en allvarlig törn.

Beskedet om sänkt kreditbetyg för Handelsbanken och Nordea är det ett tecken på att krisen är på väg att nå även Sverige, även om det kommer att ta lite längre tid innan den är här? Så frågan är om det ens hjälper att byta bank?

Lästips: Irish Times –” Eurozone economy contracts at rapid pace

Media: ab12345  dn1234567 gp12 svd12345678 ekot12 svt

Andra om , , , , , ,

3 comments for “Dags att byta bank?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.