En budget som skapat svallvågor.

Det har gått några dagar sedan regeringen presenterade årets budget och den efterföljande budgetdebatten i riksdagen.En budget jag kan leva med.

Mitt första intryck kvarstår. Svallvågor så höga att vi drunknade i negativ kritik av den rödgröna budgeten.Att en tidning som Svenska Dagbladet inte är en oberoende tidning visade deras förstasida. Tydligt!

buMän som kör bil är förlorare var en rubrik som fastnade på näthinnan. Det borde väl ändock varje ”drabbad” man kunna leva med med tanke på att det för en gångs skull satsades på kvinnor, lågbetalda kvinnor exempelvis undersköterskor? Eller?

Jag kan tveklöst leva med att budgeten visade på en ny färdriktning om något försiktigt. Där utsatta grupper  som arbetslösa, svårt sjuka och de med sämst pension får det något bättre och utropades som vinnare i media.

I regeringens budget i dag föreslås ingen revolution. Totalt ligger satsningarna på lite drygt 30 miljarder och finansieringen på motsvarande nivå.

Det är inte särskilt stora förändringar, borgerlighetens tal om ”skattechock” blir lite fånigt eftersom Fredrik Reinfeldt sänkte skatterna med över 140 miljarder.

Men flera av de satsningar som görs är viktiga och budgeten är framförallt ett trendbrott efter nio år av medveten omfördelning av pengar till de som redan har allra mest.

Nåja någon återställare på riktigt efter alliansens omfördelning från de som har det sämst ställt till de som har mycket blev det nu inte. Ändå ett klassperspektiv och ny färdriktning. Det kanske tack vare regeringens beroende av vänsterpartiets röster vid omröstningen.

Rut och Rot som visat sig gynna i första hand de välbeställda försvinner inte men avdragen begränsas. Inget avdrag för bartender och mindre avdrag för att bygga om kök och badrum.

Synd att ränteavdragen inte rördes. Så länge de finns kvar ökar belåningen då priserna fortsätter att stiga och vi tar steg närmare att bubblan spricker.

Andra bloggares om , , , , ,

 

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments