Våldet triggas av hat och rädsla.

En normalisering av främlingsrädslan triggar igång våldet.

Polisen avslöjade igår  att ett ett femtontal av det senaste årets oförklarliga skottlossningar i Malmö har en gemensam nämnare  och det är att offren i samtliga fall har utländsk bakgrund.

Gellert Tamas , journalist och författare till boken om Lasermannen säger:

– Det är svårt att forska om orsakssambanden, men den forskning som finns tyder på att det finns en koppling mellan samhällsklimat och rasistiskt färgat våld.

Tiden då Ausonius, den så kallade Lasermannen härjade har stora likheter med dagsläget. Då som nu hade ett främlingsfientligt parti med starka rasistiska undertoner tagit sig in i riksdagen. Sverigedemokraternas utfall mot invandrare och försök att göra invandrare till syndabockar för alltifrån arbetslöshet till grova brott kan ha triggat igång den gärningsman som skjuter mot människor med utländsk bakgrund i Malmö. Malmöpolisen söker nu  gärningsmannen bland högerextrema grupper.  Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att det kan vara en psykiskt störd person som drivs av sitt hat mot invandrare. Det är samma vapen som använts vid flera av incidenterna då skott avlossats vilket tyder på att det är en och samma gärningsman. Hur länge har polisen känt till detta?

I ett samhälle där främlingsfientlighet och rasistiska undertoner nått riksdagshuset och där Sverigedemokraternas syndabockstänkande breder ut sig kommer våldet att frodas. Den enorma och sjukliga uppmärksamhet som flera medier gett Sverigedemokraterna riskerar att normalisera xenofobin.  Händer det är vi illa ute.

Invandrare som flytt förföljelse och övergrepp  återupplever nu de trauma de utsattes för i hemlandet.  En tragedi som aldrig borde få inträffa i Sverige. Helt oacceptabelt att människor av rädsla inte vågar gå ut säger Beatrice Ask.

Bloggare: Svensson, Jinge, Skp

Mer i media: ex12, svt123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

7 comments for “Våldet triggas av hat och rädsla.

  1. Pingback: Ny tröja: Vi är inte rädda! | Min luktar oxo fisk!
  2. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-10-22 FM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.