Våldet triggas av hat och rädsla.

En normalisering av främlingsrädslan triggar igång våldet.

Polisen avslöjade igår  att ett ett femtontal av det senaste årets oförklarliga skottlossningar i Malmö har en gemensam nämnare  och det är att offren i samtliga fall har utländsk bakgrund.

Gellert Tamas , journalist och författare till boken om Lasermannen säger:

– Det är svårt att forska om orsakssambanden, men den forskning som finns tyder på att det finns en koppling mellan samhällsklimat och rasistiskt färgat våld.

Tiden då Ausonius, den så kallade Lasermannen härjade har stora likheter med dagsläget. Då som nu hade ett främlingsfientligt parti med starka rasistiska undertoner tagit sig in i riksdagen. Sverigedemokraternas utfall mot invandrare och försök att göra invandrare till syndabockar för alltifrån arbetslöshet till grova brott kan ha triggat igång den gärningsman som skjuter mot människor med utländsk bakgrund i Malmö. Malmöpolisen söker nu  gärningsmannen bland högerextrema grupper.  Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att det kan vara en psykiskt störd person som drivs av sitt hat mot invandrare. Det är samma vapen som använts vid flera av incidenterna då skott avlossats vilket tyder på att det är en och samma gärningsman. Hur länge har polisen känt till detta?

I ett samhälle där främlingsfientlighet och rasistiska undertoner nått riksdagshuset och där Sverigedemokraternas syndabockstänkande breder ut sig kommer våldet att frodas. Den enorma och sjukliga uppmärksamhet som flera medier gett Sverigedemokraterna riskerar att normalisera xenofobin.  Händer det är vi illa ute.

Invandrare som flytt förföljelse och övergrepp  återupplever nu de trauma de utsattes för i hemlandet.  En tragedi som aldrig borde få inträffa i Sverige. Helt oacceptabelt att människor av rädsla inte vågar gå ut säger Beatrice Ask.

Bloggare: Svensson, Jinge, Skp

Mer i media: ex12, svt123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Ny tröja: Vi är inte rädda! | Min luktar oxo fisk!
13 years ago

[…] lando, svensson, jinge, jerker, röda malmö, annarkia, […]

Morgan
Morgan
13 years ago

Malmö-skotten visar på att rasismens fula tryne mer och mer ger sig tillkänna, inte bara genom SD:s inmarsch i riksdagen utan också genom att det politisk etablissemanget inte gör någon kraftfull markering.
Malmöpolisen verkar ha varit senfärdiga att få ändan ur vagnen,det kan också ge carte blanche åt rasister. Taget tillsammans med att den ekonomiska ojämlikheten ökat i Sverige de senaste 10 åren enligt SCB,
så är det ett mycket skärpt läge nu.

bloggare på icedaniel.se

Personligen tror jag att det är en slump att invandrare valts ut av denna gärningsman ( dvs om det är 1 ). Det är troligtvis en ensamvarg med psykiska allvarliga problem.

annarkia
annarkia
13 years ago

Det kan knappast vara en slump att offren är personer med utländsk bakgrund. Det är ett medvetet val och rubriceras enligt gällande lagstiftning som hatbrott.

trackback
Sanningen om samhället – 2010-10-22 FM
13 years ago

[…] Linking blogs (3) Annarkia, Röda Lidköping » Det rasistiska klimatet bär skulden till beskjutningarna i Malmö, Röda […]

Bo
Bo
13 years ago

Det kanske är en person som själv har invandrarbakgrund?
Eller en kvinna?
Eller en dansk pensionär?
Eller ett ungdomsgäng som spårat ut?
Tänk om alla som drar växlar på detta har fel?
Vad säger ni då?

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Bo

Du ändrar fokus för att förminska och ta uppmärksamheten ifrån att det handlar om hatbrott. Offren har varit personer med utländsk bakgrund. Polisen varnar för att fler skadas.