Äntligen fria – trots tyst dipomati?

Det etiopiska nyåret infaller på tisdag. Av tradition brukar då regimen ge fångar amnesti.


Enligt Sveriges television kommer  de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som suttit fängslade i Etiopien sedan 2011 återfinnas i den grupp som återfår sin frihet.  Journalisterna greps när de korsat gränsen mellan Etiopien och Somalia i juli förra året och dömdes senare till 11 års fängelse:

för understödjande av terrorism – påstått samröre med den av Etiopien terrorstämplade gerillan ONLF.

Journalisterna sade i rätten att enda syftet var att rapportera, men de valde att inte överklaga för att i stället söka nåd. (AB)

Över ett år har gått och mycket litet har hörts från Carl Bildt och utrikesdepartementet.  Tyst diplomati har Carl Bildt hänvisat till.D en sortens diplomati går inte att utvärdera. Carl Bildt besökte journalisterna i fängelset i samband med ett toppmöte och närvarade vid begravningen av premiärministern Meles Zenawi.

Utrikesminister Carl Bildts pressekreterare Anders Jörle vill inte kommentera uppgifterna och svarar kryptiskt på frågor från Aftonbladet:

– Vi har inte kommenterat det här fallet på väldigt länge. Och om det finns några uppgifter om något så kommer vi ändå inte att kommentera dem, säger han.

Varför inte det?

– Det är inget vi kommenterar.

Bildts tysta diplomati, diplomati utan presskonferenser och utan frågor fortsätter in absurdum. Nog har han haft tid på sig att göra något åt de svenska journalisternas situation. Inte ett steg framåt för att få EU att hota med indragna biståndspengar.   Det hör till saken att Martin Schibbye och Johan Persson  var i Ettiopien för att titta närmare på  Lundin Oils verksamhet i Etiopien . Carl Bildts tidigare koppling till  Lundin Oil  är i sammanhanget  bestickande.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments