6 juni och nationaldag, en dag som alla andra?

Missade så när att det är Sveriges nationaldag idag den 6 juni.

En lördag som vilken annan! Det var vad vi trodde och lastade bilen full med sånt som skulle slängas. Nöjda med att äntligen  tummen ur åkte vi iväg till återvinningscentralen i Hamburgsund. Tidigt ute och inte en bil i sikte.

Ack vad vi bedrog oss. Stängt och inte ens ett anslag om varför. 6 juni och Sveriges nationaldag är minsann inte vilken dag som helst. Röd dag och stängt både här och där.

Är rädd för att det fler än vi som inte laddat för nationaldagsfirande. Lite avundsjuk är jag på norrmännen och deras 17 maj. Men vid närmare eftertanke kan jag inte bara annat än vara glad över att Sverige slapp tysk ockupation under andra VKr och att vi inte tvingats underkasta oss  någon annan makt. Där har vi som de flesta vet anledningen till varför det är svårt att uppamma intresse för ett nationaldagsfirande.

Norrmännen har ockupation av främmande makt så nära inpå sig i tiden att det finns levande berättelser. Det måste vara något att fira, befrielsen från tysk ockupation och för att inte tala om frigörelsen från svensk överhöghet.

Det känns inte så där  överväldigande viktigt att fira att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och Sverige blev svenskt och att en ny regeringsform instiftades 6 juni 1809. De händelserna avgjorde valet av dag för nationaldagsfirandet som fö är en relativ ny företeelse. Först 1983 blev 6 juni officiellt Sveriges nationaldag och röd dag i almanackan så sent som 2005.

Å andra sidan gäller det att ta tillvara alla tillfällen till firande och lite feststämning. Plockar fram majstången, den vi har på bordet vid midsommar och fixar lite gott att äta och dricka. Visst  känns det gott att leva i ett land som så länge var ett föredöme för andra med folkhemstanke och en välfärd för alla även om vi haft en regering som gjort sitt bästa för att återföra oss till en tid då var och en skulle  veta sin plats och  inrätta sig i ledet utan prut. Det sista får vi förtränga en dag som denna och skåla för ett Sverige som är vårt.

Foto: Annarkia

Dag 98 i #blogg100
Andra om , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Morgan
Morgan
8 years ago

Det är ju inlandsisen och Gustav Vasa som skapat det moderna Sverige så lite finns det ju att fira att han blev kung den 6 juni.

Per-Anders
8 years ago

Inget fel i att vara en stolt svensk. Folkhemstanken, solidaritet och välfärd är stora saker att vara stolt över. Problemet är att rasisterna gör allt de kan för att svärta ner vår fana i sina försök att göra den till en symbol för inskränkteher och främlingsfientlighet. De får inte lyckas med det.