Tänk om …

Tänk om vi flyttat till Australien.

Har ibland funderat på hur livet skulle ha gestaltat sig om min familj flyttat till Australien. Jag var 15 år när familjen var på väg. En flytt som ställdes in i sista sekund till min stora glädje. Flytta från kompisar är inget en tonåring drömmer om. En dag måste jag dit, resa runt och upptäcka naturens skiftningar. Men det får vänta. La Niña är inte att leka med.

La Niña ett väderfenomen som uppträder med jämna mellanrum  är på sitt vresigaste humör i år. Och värre ska det bli om prognosen stämmer. Regn ända fram i mars. Regnkaoset med våldsamma flodvågor och översvämningar som följd är det värsta på över 100 år. Om detta har att göra med klimatförändringen är inte så säkert enligt forskarna.

Att det händer där just nu är en del av naturens inneboende kaos säger M Tjernström i SvD.

dec_10 007

Tänk om Vättern låg i Australien.

Då hade city i Jönköping varit översvämmat vid det här laget. Källarförrådet och bottenplanet på huset vattenfyllt, roddbåt istället för cykel till jobbet. Är det vad som väntar om klimatförändringen inte hejdas?

vättern1

Här har vintern slagit till igen. När jag vaknade i morse möttes jag av en stad indränkt i pudervit snö och några minusgrader. Vackert men ack så halt . Under snön ligger isen kvar på trottoarerna. Men hellre det än vattenmassorna som strömmar fram på Brisbanes gator.

Media: AB123, Ex1234, Svd12 ,DN123, Svt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Tänk om . .. är dagens test av Bloggportalen. […]

Morgan
Morgan
13 years ago

Australien är stort, så det finns fortfarande möjlighet att gå torrskodd där. Låter som en spännande resa.

trackback

[…] Tänk om … […]

Magnus A
13 years ago

Annarkia: ”Källarförrådet och bottenplanet på huset vattenfyllt, roddbåt istället för cykel till jobbet. Är det vad som väntar om klimatförändringen inte hejdas?”

Nej, eftersom talet om mer extremt väder inte stöds av de främsta experterna på detta område (ex Chris Landsea) utan bara är snack i media.

Vi vet också av fynd att det i historien under holocena optimum, för 4000-9000 år sedan med 1-2 grader C varmare, var vänligare regn och jorden var en bättre plats. Lättläst bra forskning:

http://www.esd.ornl.gov/projects/qen/adams4.html

”Klimatförändringen” ett ord som används för att skrämma människor att acceptera förslag om ekonomisk kontroll över ekonomin.

Att det råder konsensus i klimatforskning och att ett klimathot finns är förresten också bara snack i medierna. Det finns några få undersökningar som använt en metod som är vilseledande samtidigt som andra bätte men ej i media nämnda undersökningar säger att många av världens klimatforskare inte är oroliga eller tror på katastrof.

CO2 en spårgas och extra energi vid marknivå vid ökad CO2-halt (om så 750 ppm) är marginell jämfört med energiförändring av naturlig förändring, systematiskt över tid, av molntäcke (låga moln).

Ett mycket stort antal klimatforskare anser inte att CO2 ger mer uppvärmning än mellan typ 0.4 och 1.4 C, vilket ligger gott och väl inom ramen för vad jorden klarar och den — människor, djur och växter — mår faktiskt bra av en sådan temperaturökning.

För mycket större temperaturökning krävs en markant förstärkning av den temperaturökning som sker, vilken snällt sagt är extremt osannolik men inprogrammerad i klimatmodellerna.

Olle Söderberg
Olle Söderberg
13 years ago
Reply to  Magnus A

En till en som förstått. Nu är vi två. Det här skrev jag om redan 2006-okt-30. xxx

Olle