Way out West hycklares mästare.

Way out West hycklares mästare. En titel de förtjänar av egen förskyllan.

Vad sägs om att festivalen först förbjuder kött och i år mjölk med hänvisning till social hållbarhet.

– Social hållbarhet är viktigt för oss på Way out West och något vi funderar mycket kring, säger Patrick Fredriksson, festivalansvarig på arrangören Luger.(GP)

Vad har kött och mjölkproduktion att göra med social hållbarhet? Hållbarhet ett begrepp som myntades av Riomötet utgår från tre pelare:miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Tanken är att miljöproblemen inte kan lösas om inte ekonomiska och sociala villkor blir acceptabla.

Way out West vill sätta fingret på kött-och mjölkindustrins bidrag till utsläpp och en nedsmutsad atmosfär. Så långt är jag med. Hur miljömedvetenhet sedan hänger ihop med att artister flygs in till festivalen övergår i alla fall mitt förstånd. Eller snarare det hänger inte ihop. Det är höjden av hyckleri!

Och så det här med social hållbarhet.  Det är uppenbart att festivalledningen nöjer sig med att tolka social hållbarhet som ett attitydproblem. Man vill få människor att sluta gynna mjölk-och köttindustrin för att på så sätt ge sitt bidrag till mindre nedsmutsning.

Den andra aspekten av social hållbarhet blundar man för. Med tanke på vad   biljettpriserna till  festivalen kostar utestängs många. Inträdet kostar bra mycket mer  än vad många har råd med. Med social hållbarhet menas också välfärd  i betydelsen av   att fördelningen av livets goda ska vara någorlunda rättvis. Där bidrar knappast Way out West.

Göteborg är en ojämlik stad med stora skillnader i livsvillkor och hälsa. Inte bidrar festivalen till en mer jämlik stad genom att göra festivalen kött- och mjölkfri.

Sensmoralen i det hela är att det gäller att hålla tungan mitt i munnen och hålla ordningen på begreppens betydelse. Gör gärna festivalen kött- och mjölkfri men  säg då att det handlar om miljömässig hållbarhet. Sist men inte minst hyckla inte med att det kan miljökompensera de utsläpp influgna artister gör sig skyldiga till.

Dag 94 i #blogg100

Andra om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Morgan
Morgan
8 years ago

Verkar som festivalledningen ”silar mygg och sväljer kameler”( Matt. 23:24)