Illegal vargjakt och obskyra nätverk.

Dokumentären ”Vargkriget” påminner om filmen ”Den långa färden” med hillbillies som lever efter egna lagar och som inte skyr några som helst medel för att förgöra dem de ser som fiender. En otäck dokumentär som visar på nätverk i DalsEd och Värmland mfl län som bedriver illegal jakt på varg med metoder som väcker avsky och vrede. Krossat glas eller gamla tortyrmetoder som förstör mag-tarmkanalen på vargen eller laser som gör djuret blint, gift som skapar diarre och som gör att vargen går en plågsam död tillmötes och avsågade älgstudsare avsedda för jakt från bilen. Vapen som inte kan spåras. Varglyor som rökfylls eller sprängs sönder. En dokumentär som asvlutas med ett öppet uttalat hot som riktas mot vad man kallar vargälskare som om de inte passar sig ska gå samma öde tillmötes som vargen.

Redan innan dokumentären ”Vargkriget” av j ournalisten Peter Andersson och fotografen Björn Markusson sändes i SVT i kväll kritiserades den för att vara osaklig.

Varannan tjänsteman som arbetar med rovdjur i de fem län där licensjakt på varg är tillåten har mordhotats eller trakasserats på annat sätt.
Det visar en undersökning som radioprogrammet Kaliber gjort med 52 berörda tjänstemän, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.(expr)

Hur tänkte Andreas Carlgren då han motiverarde årets vargjakt med att den skulle göra de här människorna vänligare inställda till vargen? Nätverk med vuxna människor vars mål är att utrota en djurart. Den jakten gav ju istället en täckmantel åt vargslakt där fler vargar än vad som tilläts sköts samtidigt som den illegala jakten fortsätter.

Media ab12 3 svd dn1 ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Bruno
Bruno
14 years ago

Att det tjuvskjuts vargar i Sverige på löpade band är ingen nyhet. Det har skjutits 10 -20 vargar per år i Sverige under lång tid. Illegal jakt är den vanligaste dödsorsaken bland vuxna vargar Sverige. Det nya är att det nu rapporteras i pressen. Den smutsiga byken flyter upp till ytan.

Det krävs lite nya initiativ att ta itu med problemet.

1. Utfäst en ordentlig belöning för den som kan lämna upplysningar som leder till fällande dom
2. Stoppa all skyddsjakt under 1 år i de län där tjuvjakt konstaterats
3. Skall det planteras in varg i Sverige skall de i första hand planteras in i de områden där tjuvjakt konstaterats
4. För varje varg som försvinner spårlöst i renskötselområdet skall (förslagsvis) 3 miljoner dras från skattebidragen till renskötseln

Kan inte polis och åklagare komma till rätta med detta, låt oss vända grupptrycket mot marodörerna. Om inget görs har vi snart vår egen maffia här i Sverige.

Dag
Dag
14 years ago
Reply to  Bruno

1. Det står fritt för ideella organisationer eller privatpersoner att utfästa en belöning.
2. Vägran till skyddsjakt ökar stödet och motiven för illegal jakt.
3. Föreslår istället att man reducerar licensjakten i områden där tjuvjakt konstaterats. Det behövs för att tjuvjakten inte skall resultera i att vargen försvinner lokalt, så att dess mål uppnås. För detta behöver inte heller tjuvjakt konstateras, det räcker med att den misstänks.
4. Bra i princip men kollektiv bestraffning är inte tillåtet.

Nätverket verkar anmärkningsvärt ineffektivt om det nu är så stort och välorganiserat som det framställdes. Då är Finland bättre på tjuvjakt eftersom den där resulterar i substantiella nettominskningar av vargantalet. Tjuvjakten resulterar inte i färre vargar så länge man har licensjakt som skall hålla vargantalet under den av svenska folkets representanter beslutade nivån 210 djur. Det är bara att dra ned så mycket som behövs på licensjakten. Först när licensjakten uteblir pga för få vargar har tjuvjakten gjort någon nämnvärd skada.