Uppdrag Granskning med ett bäst före datum.


Vi bänkade oss fram för TV:n i går för att se Uppdrag Granskning som så många andra.Med den påannonering som gjorts blev programmet på något sätt ett antiklimax.

Timingen var perfekt. Här skulle avslöjanden röra om i grytan mitt under pågående Skid-VM. Dopingrykten runt skidsportens stora tävlingar under nittiotalet skulle upp på bordet. Visst har Janne Josefsson rätt när han påvisar att de höga blodvärden som uppmätts inte var normala. Han fick ju dessutom stöd av experter på området.  Vad jag inte förstår är varför han pekade ut vissa skidlöpare med ett så magert underlag som nu redovisades.

 Sanningskommission vilket struntprat.  Den sortens kommissioner har bl a använts i Sydafrika för att dra fram i ljuset brott som gjordes mot svarta under apartheidregimen. Sanningskommissioner för att blottlägga brott mot mänskliga rättigheter med syfte att kunna försonas och sedan gå vidare ska inte sammanblandas med idrottsutövare som utsätter sin egen kropp för fara genom doping. Fusk under idrottsevenemang kan banne mig inte likställas med brott som begås av regimer mot en del av befolkningen.

Nu tycks sportevenemang  var mer eller mindre heliga företeelser för vissa. Att norrmännen upprörs när en av deras ikoner anklagas för fusk är förståeligt.   En nationalhjälte är en förebild, någon att se upp till.  Inget får fläcka ikonen.

Skidsport är nationalsport i Norge. Tänk vilken press det utgör på de som utövar sporten på toppnivå. När sport blir blodigt allvar är det dags att ta sig en fundera på vad det i sig kan ställa till med.

Varför Janne Josefsson ödslar sin tid på idrottsutövare från nittiotalet istället för att granska makthavare på 2000-talet är mig en gåta. Det är kanske så att Uppdrag Granskning med Janne Josefsson börjar få ett bäst- före-datum?

Media: AB123456,DN123456,SvD,SR12345 & A Romelsjö


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
11 years ago

Jag tycker att du överdriver. Det är viktigt för ALLA att få stopp på den utbredda dopingen, dessutom betyder det en hel del för idrottspubliken. När man ser vissas framfart så börjar folk undra, en undran som på sikt är farlig för hela idrottsrörelsen. Dessutom hängde JJ ur ett par gamlingar, man sade ingenting om dagens stjärnor..

Morgan
Morgan
11 years ago

Viktigt att åtminstone försöka stävja doping inom alla idrotter. Faller fair-play begreppet så är det slut på elitidrotten.Om sponsorerna satte ner foten och sade: Inte en euro om någon åker dit så kanske det skulle hjälpa?