Olika bilder av samma konflikt.

Media rapporterar om att  nordkoreansk militär ensidigt har anfallit Yonpyong en ö som ligger strax utanför landets kust och nära den omstridda havsgränsen mellan Nord- och Sydkorea   med granater. Nordkorea beskrivs som ondskefull, oberäkneligt  och totalt opålitlig. President Obama påstås ha blivit  förbannad och ett amerikanskt hangarfartyg är på väg till Korea.

Linus Hagström, Forskningsledare och ansvarig för Östasienprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet skriver på Newsmill att Nordkorea inte ska betraktas som oberäknelig och att
det går förstå Nordkoreas agerande i termer av de säkerhetsintressen som regimen anser sig ha, framförallt säkrandet av sin egen överlevnad.
[…]
Det nordkoreanska kärnvapenprogrammet och kärnvapentesterna 2006 och 2009 blir till exempel mer begripliga i ljuset av det amerikanska kärnvapenhot som Pyongyangregimen anser sig utsatt för sedan Koreakrigets dagar.

Få nyhetsmedier nämner  att Sydkorea  genomför marinövningar i direkt anslutning till ön och att  orsaken till Nordkoreas beskjutning av ön kan bero på ett de misstolkat övningens karaktär.

Att Nordkorea är en diktatur  och att landet dessutom anses ha tillgång till kärnvapen oroar och  media spekulerar om motiven bakom Nordkoreas granatattack på ön. Rapporteringen ger en känsla av att konflikten snabbt skulle kunna trappas upp. Därför är det viktigt att komma ihåg att granatbeskjutningen igår inte är något nytt eller någon  engångsföreteelse utan det har varit oroligt och spänt i det området ända sedan Koreakrigets slut. Det är inte första gången granater avfyrats i området.1999 och 2002 sköt såväl Nord- som Sydkorea skarpt på varandra. Att president Obama blåser upp sig och vill visa musklerna förbättrar knappast situationen.

Intressant i sammanhanget är också  att

I november 2010 rapporterade en amerikansk vetenskapsman att Nordkorea hade byggt en ny stor anläggning för anrikning av uran. Amerikanen uppgav att han fått se över 1 000 centrifuger och en lättvattenreaktor och att det fanns ett ytterst modernt kontrollrum. Enligt nordkoreanerna hade anläggningen byggts efter 2009 och producerade redan låganrikat uran. USAs sändebud för Nordkorea, Stephen Bosworth, betecknade uppgifterna som en besvikelse och provocerande men menade att det inte förelåg någon kris.(UI)

Jag försvarar på intet sätt Nordkoreas agerande men menar att bilden kan vara mer komplicerad än vad den synes vara.

Lästips: Nordkorea i krig sedan 60 år, analys av Nordkoreas världsbild och syn på Sydkorea, UI

Bloggat: Jinge, Röda Malmö,Martin Moberg

Media: SvD12 SVT12 AB12 Ex12 DN12 HD HD2 GP VG VG2

Andra bloggare  om , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
13 years ago

Mordkorea är väl vad som brukar kallas en freudiansk felskrivning?

markus
markus
13 years ago

Det är sällan något är svart eller vitt, men konflikten mellan nord- och Sydkorea är så nära man kan komma för mig. Men jag är ju också liberal till skillnad från människor som försöker ”nyansera” bilden

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  markus

Menar Du att vara liberal=att vara onyanserad?

Anders
Anders
13 years ago

Nordkorea är nog så nära ett helvete på jorden man kan komma. Andra kommunistländer har försökt, men inget har kommit så nära sitt mål som Nordkorea, att låta befolkningen brinna i kommunismens helveteseld. Stackars hjärntvättade nordkoreaner…

björn c-m
björn c-m
13 years ago

NK liknar jag gärna som ”Musen som röt” dvs filmen som Peter Sellers gjorde ngn gång på 60-talet, tror jag. Men verkligheten är trots allt värre. Man har hittills förbisett, blundat lite för vad NK kan ställa till med. Det gjordes redan i brytningen syd-nord. Ledaren för NK spelade ut Ryssland och Kina och lurade bägge staterna att gå med på ett anfallskrig mot syd.
Birdie nam-nam!!
Baggholmbo