Olika bilder av samma konflikt.

Media rapporterar om att  nordkoreansk militär ensidigt har anfallit Yonpyong en ö som ligger strax utanför landets kust och nära den omstridda havsgränsen mellan Nord- och Sydkorea   med granater. Nordkorea beskrivs som ondskefull, oberäkneligt  och totalt opålitlig. President Obama påstås ha blivit  förbannad och ett amerikanskt hangarfartyg är på väg till Korea.

Linus Hagström, Forskningsledare och ansvarig för Östasienprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet skriver på Newsmill att Nordkorea inte ska betraktas som oberäknelig och att
det går förstå Nordkoreas agerande i termer av de säkerhetsintressen som regimen anser sig ha, framförallt säkrandet av sin egen överlevnad.
[…]
Det nordkoreanska kärnvapenprogrammet och kärnvapentesterna 2006 och 2009 blir till exempel mer begripliga i ljuset av det amerikanska kärnvapenhot som Pyongyangregimen anser sig utsatt för sedan Koreakrigets dagar.

Få nyhetsmedier nämner  att Sydkorea  genomför marinövningar i direkt anslutning till ön och att  orsaken till Nordkoreas beskjutning av ön kan bero på ett de misstolkat övningens karaktär.

Att Nordkorea är en diktatur  och att landet dessutom anses ha tillgång till kärnvapen oroar och  media spekulerar om motiven bakom Nordkoreas granatattack på ön. Rapporteringen ger en känsla av att konflikten snabbt skulle kunna trappas upp. Därför är det viktigt att komma ihåg att granatbeskjutningen igår inte är något nytt eller någon  engångsföreteelse utan det har varit oroligt och spänt i det området ända sedan Koreakrigets slut. Det är inte första gången granater avfyrats i området.1999 och 2002 sköt såväl Nord- som Sydkorea skarpt på varandra. Att president Obama blåser upp sig och vill visa musklerna förbättrar knappast situationen.

Intressant i sammanhanget är också  att

I november 2010 rapporterade en amerikansk vetenskapsman att Nordkorea hade byggt en ny stor anläggning för anrikning av uran. Amerikanen uppgav att han fått se över 1 000 centrifuger och en lättvattenreaktor och att det fanns ett ytterst modernt kontrollrum. Enligt nordkoreanerna hade anläggningen byggts efter 2009 och producerade redan låganrikat uran. USAs sändebud för Nordkorea, Stephen Bosworth, betecknade uppgifterna som en besvikelse och provocerande men menade att det inte förelåg någon kris.(UI)

Jag försvarar på intet sätt Nordkoreas agerande men menar att bilden kan vara mer komplicerad än vad den synes vara.

Lästips: Nordkorea i krig sedan 60 år, analys av Nordkoreas världsbild och syn på Sydkorea, UI

Bloggat: Jinge, Röda Malmö,Martin Moberg

Media: SvD12 SVT12 AB12 Ex12 DN12 HD HD2 GP VG VG2

Andra bloggare  om , , , , , intressant.se

6 comments for “Olika bilder av samma konflikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.