Trastevere och Piazza di Santa Maria, bilder.

Fortsatt regn och enligt SMHI fortsätter regnandet hela prognosen så långt man kan se till nästa lördag. Nu blåser det dessutom rejält. Drar mig för att gå iväg några meter till husets pubafton. Stannar kvar i värmen en stund och gör som igår och i förrgår.

Drömmer mig tillbaks till Rom och ett mer människovänligt klimat. Tänk att få sitta på ett av kaféerna i Trastevere med sin mysiga  atmosfär med trånga gränder, kafeer , tesalonger, klubbar och restauranger i rad.

veneciast

Mitt på piazzan finns Berninis Fontana dei Quattro Fiumi.

Vi tog vägen förbi Piazza Navona mot Tibern och Trastevere.

Idag svårt att föreställa sig att piazzan en gång gav rum åt turneringar på medeltiden. När vi var där bjöds vi på musik som fick oss att slå oss ner i ett av kafeerna för en stunds avkoppling innan promenaden tog oss vidare till Trastevere.

tibern0

Enligt legenden var det Tibern Romulus och Remos, Roms grundare slängdes som spädbarn.

Trastevere är området på andra sidan Tibern och har ända sedan antiken varit Roms arbetarkvarter. Idag till viss del förborgerligat och betraktas  av svenskar som Roms Södermalm.

trammorgan1

På senare tid har området förborgerligats och bidragit till att mängder avbutiker, små kafeer, klubbar och restauranger växt upp runt kullerstensgatorna vid Piazza di Santa Maria.
Innan besöket i Roms äldsta kristna kyrka Santa Maria Maggiore blev vi sittandes en lång stund vid ett av borden.

Kyrkan har gett namn åt det torg där den är belägen, Piazza di Santa Maria in Trastevere, som är stadsdelens centrum. Santa Maria Maggiore  är en  magnifikt vacker basilika med glänsande mosaiker med berättelser från Gamla Testamentet, joniska kolonner och ett golv av röd och grön marmor.

Legenden om hur kyrkan skapades  firas varje år med rosenblad som faller som  snö från kyrkans torn den 5 augusti varje år och under festen framför kyrkan på kvällen sprutar snökanoner konstgjord snö. Legenden berättar om ett mirakulöst snöfall år 352 som fick påven Liberius att uppföra en kyrka på platsen.  Det gick nästan 100 år innan ett kyrkomöte år  431 fattade beslut om  att bygga en Maria-kyrka på samma plats. Den gamla grunden sägs vara daterad från 200-talet.

mariatakfö

mariamurenjemo

mariasdan

 

Foto: Annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] knuten ligger Roms äldsta kristna kyrka, Santa Maria  Maggiore vars grund är från 200-talet. Trastevere är idag ett trendigt kvarter , charmigt  och med en […]