Binge-watching på House of Cards som fredagsnöje.

Netflix och andra företag som erbjuder strömmande TV har förändrat TV-tittandet.

Idag ägnar jag mig åt binge-watching. Klockan 11.52 klingade min telefon och se där House of Cards säsong 4 finns nu på Netflix.

Binge-watching betyder att man som jag idag tittar på flera avsnitt i sträck. Hetstittande kan tyckas. En företeelse som vän av ordning kanske rynkar på näsan åt.

Varför moralisera när vi nu har chansen att avnjuta högkvalitativ tv-drama i den takt vi själva önskar.  ”Rectify” en kritiker rosad dramaserie följde jag utan att tveka under två kvällar i sträck när äntligen säsong 2 visades.

Rectify är en serie som närmast motvilligt tar kliv framåt. Tempot är lugnt, på gränsen till långsamt, kameraarbetet detaljerat och stillsamt. I stället är det karaktärernas nyanser, misstag och drömmar som får dra det tunga lasset. Det är en karaktärsstudie snarare än en thriller, och Aden Youngs prestation är hypnotisk rakt igenom den första säsongens sex avsnitt. Om Rectify kan hålla fast blicken på de helgjutna karaktärerna i den andra säsongen får tiden utvisa, men serien är inledningsvis ett spännande själsligt experiment med starka skådespelarprestationer.

Vem moraliserar över att någon sträckläser en riktigt bra bok? Skillnaden är subtil.

Det var när Netflix släppte samtliga avsnitt i House of Cards som bingewatching blev en livsstil. Idag är det dags för säsong 4 med 13 avsnitt att beta av alla i följd om man så önskar.

Frank Underwoods väg till presidentposten i House of Cards är definitivt en av de mest cyniska politikerskildringar som har gjorts. När regissören frågade vad som skiljer Frank Underwood från verkligheten var svaret

-Se på Donald Trump. I det här landet kan vad som helst hända…

House of Cards kan inte jämföras med dramaserien Rectify som är högkvalitativ underhållning. När säsongerna klumpas som i House of Cards finns risk för att såväl spänningen som underhållningsvärdet falnar. Handen på hjärtat kan nog House of Cards liknas vi vad vi kallar ful-TV. Ändock har serien dragningskraft och många har som jag väntat på att säsong 4 ska släppas i Sverige

Lästips:.

Frank Underwood väcker osjuret inom oss, GP.

Dag 4 i #blogg100 2016

image
Andra om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
7 years ago

Hur många avsnitt so far?

Anton
Anton
7 years ago
Reply to  annarkia

Fem avsnitt • 45 minuter= 225 min blir 3 tim 45 min. inte illa!

Jan-Inge
7 years ago

Vilket liv… :-I