Knästatus efter sex månader. (2)

Rejäla steg framåt så kan jag kort beskriva tillståndet för höger knä som opererades i december 2018.

Eller som min sjukgymnast sa:

Visste man inte skulle man kunna tro att det är vänster knä som nyligen opererades.

Vad hon menade var att rehaben gått så mycket smidigare med höger knä och att det ser bättre ut på utsidan än det vänstra som opererades i mars 2017.

Målet 120 graders böj är uppnått och om det blir mer är det en bonus. Stabilisering och styrka behöver tränas upp. En gång i veckan hos sjukgymnasten glesas nu ut. Två träniningpass hemma varje dag plus träningscykel fortsätter jag med. Plus dagliga promenader och ett gympass med havsutsikt en  gång i veckan under hela sommaren.

Branta backar och nedför trappor utgör inte längre något hinder. Faktum är att även vänster knä har förbättrats tack vare att jag opererade det högra. Mindre belastning på vänster knä som också gör det andra knät sällskap vid alla träningstillfällen.

I Mölndal görs inte längre någon fysisk uppföljning efter en knäoperation. En protessköterska skulle ringa mig efter tre månader. Det gjordes inte. Efter fyra månader ringde jag själv upp och efter flera omkopplingar fick jag ett samtal. Hon hade helt enkelt inte hunnit med att ringa alla. Med 80 nya patienter istället för 30 hade hon inte en chans. Hon räknade med att om det var något besvär skulle vi ringa upp.

Besvär hade jag fortfarande efter fyra månader med nervsmärta utefter benets yttersida nattetid som störde sömnen. Jag hade också sett på röntgenplåten att protesens underdel sitter lite utanför på just den sidan nervsmärtan spökade. Protessköterskan menade att jag kunde vänta ytterligare två månader innan ev kontakt med läkare.

Idag fick jag ett aviserat telefonsamtal med den ortoped som opererat mitt knä. Han medgav att protesen sitter några mm utanför och gav ett förståligt besked om varför det blev så. Orsaken lämnar jag därhän. Funktionen ska inte påverkas. Nervsmärtan har mattats av och är oftast helt borta.

Det blev ett bra samtal där jag fick raka svar på alla mina frågor. En stenhård bula om 1 cm under knäskålen är enligt ortopeden troligen en beläggning typisk vid artros som kan  knipsas av om den växer och besvärar.

En protes, ett främmande föremål i kroppen medför en infektionsrisk. Ortopeden menade att antibiotika endast behövs vid större ingrepp i munhålan och vid nedsatt immunförsvar. Jag nämner det eftersom en  diskussion i FB-gruppen om rehab efter inopererad knäprotes fått mig att känna oro.

Rejäla steg framåt och som sjukgymnasten sa vid senaste besöket:

Vilken fin utveckling av knät, bägge knäna! Bra jobbat!

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments