En stormakt i utförsbacke.

USA:s dagar som supermakt räknade?

Krigen i Irak, Afghanistan, Libyen och Pakistan håller på att ta musten ur den amerikanska ekonomin. Ironiskt då ekonomisk styrka vid sidan av militär och politisk är det som kännetecknar en stormakt. Jag minns hur illusionen om världens största demokrati slogs i spillror under Vietnamkriget , det första TV-sända kriget. Flickan som sprang efter landsvägen med brinnande napalm fastkletad på ryggen. Idag upplever en ny generation krigens vedervärdighet då civila offras i USA:s krig mot terrorismen.

Den amerikanska staten dignar under bördorna av krigets ekonomiska kostnader. Statsskulden skjuter i höjden och in i det sista var det osäkert om någon uppgörelse i Vita Huset skulle rädda statens ekonomi. För den här gången måste tilläggas. Uppgörelsen tillåter amerikanska staten att låna mer pengar.  Kostnaderna får de fattiga stå för . Någon skattehöjning för att finansiera och återställa ekonomin är det inte tal om. Milton Friedmans nyliberala ekonomiska politik i full skala.

Det är som här hemma  där pensionärer, sjuka och arbetslösa fått stå för fiolerna då skatten sänkts för de som har det bäst.

När det brände till och katastrofen drabbade vårt grannland åkte Fredrik Reinfeldt med familj på semester till Turkiet. Hämta krafter och skissa på nya jobbskatteavdrag och hur pensionärer och andra ska kunna pungslås kan tänkas. En statsminister att lita på då det gäller är han väl knappast.

Bloggat: M Moberg , Jinge

Media: AB12, Svd12, GP1, DN123,Ex1, ekot svt

Andra om , , , , , , ,

 

  2 comments for “En stormakt i utförsbacke.

Comments are closed.