Är NATO värt priset?

En utförsbacke utan slut?

Ett bockande och bugande för en diktator för att få tillträde till NATO. Hur kommer det att påverka demokratin?
Att mata en diktator som Erdogan är som att mata en krokodil. Han blir aldrig mätt utan ställer ständigt nya krav som om de uppfylls urholkar demokratin.

Vi söker medlemskap i Nato, inte i Turkiet och att svensk rättstillämpning skulle avgöras i Ankara borde är inget annat än helt uteslutet.

 

Nu ska Sverige smöra för Putin-kopian igen …

-Den 9 mars ska svenska diplomater resa till Bryssel för att beveka och övertyga Turkiet om samförstånd, ömsesidig lojalitet och gemensam respekt för lag, ordning och demokrati.
Turkiet är en auktoritärt styrd stat. Den förtrycker och fängslar oppositionella. Sverigeförhandlaren Oscar Stenströms socialdemokratiska partikamrat Selahattin Demirtas sitter i turkiskt fängelse sedan 2016.

President Erdoğan har avskaffat press- och yttrandefrihet. Civilsamhället är nedmonterat. Domstolarna styrs av den politiska makten, ytterst av presidenten.
Den turkiska staten för krig mot landets kurdiska befolkning och bekämpar befriade kurdiska områden i Syrien…

(AB, Olle Svenning, 5/3 2003)

Nu är en delegation från det ungerska parlamentet på väg till Stockholm   för att ta svenska politiker i örat på grund av den kritik som riktats mot Ungerns tillbakagång från en nymornad demokrati till en autokrati som trampar på de demokratiska värden som var kravet på att bli medlemmar i EU. Så länge som Erdogan förhalar ett svenskt medlemsskap i Nato lär Ungern följa i samma spår.

Måtte regeringen nu sätta upp kalla handen mot såväl Erdogan som Orban och vända ryggen till innan priset för ett medlemsskap i Nato blir så högt att trygghet och demokrati går förlorad!

Till sist några frågor att fundera över:

Varför skulle hotet vara större idag jämfört med kalla krigets dagar då Sovjetunionen  fanns på andra sidan Östersjön och stod starkt rustat?

Säkrar man fred genom att utvidga militärallianser och ringa in Ryssland?

Kommer Natostyrkor på svenskt territorium att minska spänningarna i vårt närområde?

Varför lagstiftar inte regeringen mot kärnvapen på svensk mark i stället för det avtal som nu skrivs?

Hur påverkas svensk utrikespolitik av ett medlemsskap i Nato!

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments