Vad händer i Egypten?

Den arabiska våren som lovade så mycket gott tycks ha gått in i en ny iskall vinter.

military-coup-in-egyptEfter att hjältarna på Tharirtorget lyckats krossa Mubaraks diktatorskap väntade valdes brödraskapets representant Mursi till president. Tomrummet som uppstod efter lång tids diktatur gav utrymme åt en ny stark man.
Såväl USA, Israel som allierade arabstater såg valet av Mursi med oblida ögon. Washington har i decennier givit ekonomiskt stöd till militären i Egypten och på så sätt backat upp en stabilitet som passat USA`s intressen i regionen. Efter Mubaraks fall fortsatte stödet till militären i form av amerikanska dollar samtidigt som Obama försökte påverka den politiska utvecklingen i landet genom att förmå Mursi att gå i koalition med oppositionen.
Statskuppen innebär att en militärdiktatur ersatt en islamistisk totalitarism. I det läget har Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Kuwait gett löfte om att bidra med 12 miljarder dollar för att få fram en ny regering och blidka massorna.

Protesterna mot Mursi-regeringen 3-5 juli som var inledningen till militärens statskupp initierades av en ung rebellgrupp kallad Tamarod. Orsakerna var ett folkligt missnöje med inskränkningarna av demokratiska och fackliga rättigheter i Mursis islamistiska konstitution. Hur man ska tolka hurraropen på Tahrirtorget efter det att en folkvald president störtats av en militär understödd med amerikanska dollar finns anledning att fundera över.

Det som händer i Egypten har många bottnar och att betrakta utvecklingen med västerländska glasögon skymmer sikten.

Vilken boja som är tyngts att bära och om det finns en annan väg kan endast egyptierna själva avgöra.
Intressant läsning- Egypten i nya uppror och Länksamling hos Kild’en och Åsman
———————

Nyheten om att Israel ”sitter på” olja kan ändra maktbalansen i regionen och ett nytt kapitel i Mellanösterns historia kan ligga i startgroparna.Tänk om Israel ville skapa fred med palestinierna. Hur skulle de två staterna Israel och Palestina inte kunna blomstra.

MediaAB123456,DN123456,Svd1234,SR123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , & Bilderblogg.se & Romelsjö

 


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Egypten, Mohamed Mursi, Muslimska brödraskapet, SCAF, Demokrati, USA, Obama, Arabisk vår, Hegemoni, Israel, Apartheidstaten, Gaza, Västbanken, Mellanöstern, Palestina, Bedrägeri, Politik, Dollar sr123 ab123456 dn123456 svd1234 annarkia […]