Upproret har starka fiender.

Miljoner människor visade i går sitt stöd för värden som vi i tar för givna yttrandefrihet och demokrati i Egypten.

De lät sig inte skrämmas och hunsas av mobben med huliganer,  kriminella, civilklädda säkerhetsmän och poliser.  Tvärt om. Klappjakten på journalister, människorättskämpar och ledande aktivister  kunde inte tysta de bilder som kablades ut från Tharir Square,  Alexandria, Mahalla och Giza  och andra städer som fylldes av ett folkhav som protesterade mot Mubarak. På Tharir Square samlades åter igen över en miljon egyptier.

Tiotusentals stannade kvar över natten.

Trots att avresedagens massiva protester inte fick till följd att Mubarak tog sina väskor och gick stå de där nu färdigpackade. Hosni  Mubaraks tid är ute. Lyckas han lämna landet är det inte som en fattig man. Hans familj har samlat på sig åtskilliga miljarder dollar och äger fastigheter både i London, New York , Los Angeles och längs Röda Havskusten.

Vad som nu sker i kulisserna är en kamp om makten.

USA föredrar enligt NYT  vicepresident Suleiman. En man som kan röra sig i de fina salongerna lika lätt som han hållit i taktpinnen i Egyptens tortyrkammare. Den fd chefen för säkerthetstjänsten har mycket på sitt samvete. En man som kan garantera den  stabilitet och fortsatt amerikansk hegemoni i regionen.

Nu på morgonen kommer rapporter om ett attentat mot en oljeledning i Sinai och statstelevisionen i Egypten talar om en terroristattack. * Samtidigt släpptes nyheten av Fox News,om att Vicepresidenten Omar Suleiman utsattes för ett mordförsök kort efter det att han utnämnts den 29 januari. Den uppgiften kommer från en tjänsteman i Obamaadministrationen. Varför har den nyheten inte släppts tidigare? Vem står bakom attentatet på oljeledningen?  Ett desperat försök att tysta upproret?

Politiskt våld tjänar ingen god sak och är ingen väg till demokrati och frihet.

uppdaterat

* Enligt Jazeera ska explosionen i oljeledningen ha orsakats av en läcka.

Bloggat: Jinge, Svensson, Kildén & Åsman, Röda Malmö

Media: SVD1234568, DN123456789, AB12, GP1234, Ex1234, Svt2, VG2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Gurre
Gurre
13 years ago

Beduinerna på Sinai har deltagit i revolutionen genom väpnad kamp sen det hela började. Så jag skulle gissa på dom. Men det såklart vara en agent provocateur också

trackback

[…] Bloggat: Kildén & Åsman, Annarkia, Röda Malmö, Röda Berget, ARAR, Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, […]

Anton
Anton
13 years ago

Familjen Mubarak förfogar över 70 miljarder dollar medan 40 miljoner egyptier lever på mindre än 2 dollar per dag.