Protesterna möttes av polisvåld och blockerade medier.

Inspirerade av Tunisien gick tiotusentals egyptier ut på gatorna i den största demonstrationen  på årtionden.

Protesterna riktades mot president Hosni Mubaraks regim som förknippas med korruption, hög arbetslöshet , en skriande fattigdom  och polistortyr.  En stor del av befolkningen får klara sig på 2 dollar om dagen, gränsen för extrem fattigdom. Protesterna har organiserats via sociala medier som Facebook och Twitter.   Svaret från egyptiska myndigheter  var brutalt med säkerhetstyrkor som attackerade mitt i nattenoch blockerade mediekanaler.

Moustafa Mourad på Twitter:

@cnn @foxnews @washingtonpost @guardian Google, Youtube, Facebook and twitter blocked in @cnn @foxnews @washingtonpost @guardian Google, Youtube, Facebook and twitter blocked in Egypt NOW so the world don’t see what’s happend

Blockeringen av internetresurser  har lett till en motattack från internetanvändare i andra länder som satt igång en   DDoSattack mot egyptiska myndigheter

Mitt i natten satte säkerhetsstyrkorna in en brutal motattack med tårgas batonger  och vattenkanoner för att skingra  demonstranterna. Fyra miste livet och många arresterades.

Idag har alla samlingar på offentlig plats förbjudits vilket inte hindrade att protester genomfördes både i Kairo och Suez.

Vad som kommer att hända framöver beror till viss del på hur omvärlden reagerar. Vita Huset och EU har vädjat till Mubarak att tillåta fredliga demonstrationer och lyssna på folks protester. Frågan är om och när väst kommer  att dra tillbaks sitt stöd till Mubaraks regim?

Media: sr ab ex123 svd123 dn123 svt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments