Må den spirande våren få blomma och spridas med vinden.

Nu kan den egyptiska våren börja frodas. När egyptierna kastade ut den fruktan  som cementerats  efter trettio års diktatur med Mubarak fanns ingen återvändo.

[column width=”48%” padding=”2%”] 

Mubaraks konstgjorda andning fick ett slut den 11 februari 2011. Glädjescenerna då proteströrelsens mål, Mubaraks avgång  infriades  var fantastiska och upplyste en hel värld om att ingenting är omöjligt. Det mål som svetsat samman oppositionen är uppnått och nu börjar den svåra vägen mot ett fritt och rättvist Egypten. 

Är militären att lita på? 

Vad som kommer att hända vet ingen säkert.Kommer militärjuntan som nu övertagit makten att nöja sig med att administrera och röja vägen för en grundlagsändring och fria val?  Det är en bra bit kvar innan demokratirörelsens mål infriats. En del av rörelsen ville också stanna kvar på Tharirtorget tills juntan visat sina ambitioner. Idag läser jag på Text-TV att militären rensar torget.   Juntan är en  utväxt av Mubaraks regim och har agerat stöttepelare under alla år. Det sägs att  M H Tantawi, chefen för för de väpnade styrkornas högsta råd inte har några egna politiska ambitioner men faktum är att han bidragit till att en överklass, svansen på Mubaraks regim kunnat sko sig på folkets bekostnad. 

Anden ur flaskan 

Hur oppositionen kommer att agera blir nyckeln till till Egyptens framtid. 

[/column] 

[column width=”48%” padding=”2%”] 

Klart är att revolutionen inte startade den 25 januari utan flera år dessförinnan med strejker och organisering bland unga människor.  Det bådar gott för Egyptens framtid. Om inte annat kommer de unga att se till att anden inte kan stoppas tillbaks i flaskan igen. Den anden har redan spritt sig vidare så  frågan är var våren ska börja spira härnäst. 

@ArabRevolution ☑Tunisia ➭#Morocco ➭#Algeria ➭#Libya ☑#Egypt ➭#Jordan ➭#Saudi Arabia ➭#Syria ➭#Iraq 

[/column] 

[end_columns] 

Uppdaretat 16:00 

Egypt’s military has dissolved parliament and suspended the constitution, two days after Hosni Mubarak, the long-serving president, stepped down in the wake of a popular uprising. 

The country’s Supreme Council of Armed Forces announced on Sunday that it would remain in charge of the country for six months until a new government is formed.( al-Jazeera

Hur kommer det att tas emot? 

Svd 

Bloggat:  Svensson, Röda Malmö,Jinge, M Moberg, Morgan 

Media: GP123, Ex12,DN12345, SVD123456789, Svt12, AB1 

Andra Bloggar om egypten, samhälle, politik, demokrati, Intressant

  3 comments for “Må den spirande våren få blomma och spridas med vinden.

Comments are closed.