Israel stryper yttrandefriheten.

Israel vill ha monopol på nyhetsförmedlingen när Ship to Gaza och frihetsflottan närmar sig Gaza. Hur ska man annars tolka det hot den israeliska regeringen riktat mot de elva journalister som följer med båtarna?

Redan igår rapporterade Haaretz om hotet  och idag citerar Ekot:

Israel varnar utländska journalister för att följa med fartygsflottan ”Ship to Gaza”. De journalister som rapporterar från båtarna kan komma att stängas ute från Israel under en tio-årsperiod, skriver chefen för regeringens presskontor… …I brevet till alla utländska journalister i Israel, skriver chefen för den israeliska regeringens presskontor att fartygsflottan är en farlig provokation, som organiserats av västerländska och islamistiska extremister, till stöd för Hamas. Fartygskonvojen med tio skepp, reser mot Gaza för att försöka bryta det de kallar den illegala blockaden av området. Israel däremot anser att blockaden krävs, bland annat för att stoppa vapensmugglig till Hamas, och skriver att journalister som deltar i flottan riskerar att nekas inträde till Israel i tio år och få sin utrustning beslagtagen.

Det är ett hot som de medföljande journalisterna inte låter sig påverkas av. Pinsamt av regeringen att skicka så uppenbara lögner till journalister som besitter förmågan att kritiskt granska.

Blockaden är rättsvidrig den strider mot internationella konventioner. Israel kan inte tolka lagen som de själva vill. Vad Ship to Gaza gör är att de riktar blickarna mot en olaglig blockad som försätter den palestinska befolkningen i en mycket allvarlig situation.  Ingen har uttalat något stöd till Hamas. Oberoende politiska organisationer ska distribuera de förnödenheter som skeppen är lastade med. Vad det anbelangar terrorister är det en smutskastning av passagerarna  som ingen kan ta på allvar. Det är sjuksköterskor, parlamentariker, poeter, hamnarbetare, läkare – för att välja några yrken ur den svenska delegationen- som följer med båtarna. Vad Ship to Gaza däremot stödjer är palestiniernas rätt att röra sig fritt och rätt till ett drägligt liv.

Israels kollektiva bestraffning av en hel befolkning måste få ett slut.

Israel använder nu alla tänkbara kanaler för att svartmåla Ship to Gaza och frihetsflottan. Inför omröstningen i FN om ett erkännande av Palestina  råder en febril diplomatisk aktivitet för att stoppa ett erkännande.

Media: AB12, Ex1, SR1, DN1234Svd123, Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Nicklas Eriksson
12 years ago

Till slut faller alla imperier. När USA faller om några år lär den israeliska terrorn upphöra. Det är synd, för jag tror att Israel själva har manövrerat sig fram till den punkt att när det väl händer, USA spricker som romarriket, så kommer landet att stå framför krig och endast krig. Och det är det stackars folket som kommer att få lida för det de jävla ”hökarna” och deras förryckta övermänniskoideologi har ställt till med.

Bengt Klintenberg
Bengt Klintenberg
12 years ago

Måste kännas skönta för Israel att ha något gemensamt med sina grannar.