Inget annat att vänta?

Vad var egentligen syftet med den Israeliska kommission som  granskat de israeliska soldaternas agerande när de stoppade konvojen till Gaza på internationellt vatten ?

Kommissionen  hittar inga som helst felaktigheter när de angrep de civila fartygen.

Soldaterna som stormade aktivistfärjan Mavi Marmara den 31 maj förra året agerade i självförsvar, och det var passagerarnas eget fel att det hela slutade med att nio av dem dödades i tumultet. (Svd)

Inte lär den internationella opinionen förbättras av den rapporten. En rapport som är en partsinlaga från en nation som aldrig kan se bjälken i sitt eget öga. Att FN redan har fastslagit att bordandet av skeppen var olagligt tillbakavisas.  En nation som sätter sig över internationell rätt, bygger bosättning efter bosättning på ockuperad mark , river hus och fördriver,  förtrycker och  stänger ute  de man ockuperar med en apartheidmur får till slut världsopinionen mot sig.

Om  rapporten är ett försök att komma undan kritiken  och förbättra Israels skamfilade rykte är man  helt fel ute.
Läs även andra bloggares åsikter om ,   , , , , , Intressant

Please follow and like us:

  7 comments for “Inget annat att vänta?

 1. Tom
  23 januari, 2011 at 21:12

  Hade araberna godkänt delningsplanen 1947 så hade det varit lugn och ro i Mellanöstern för länge sedan. Men araberna godkände inte delningsplanen utan attackerade Israel. Detta upprepade sig 1967 och 1973. Och så har Israel fått utstå terror av olika slag från närliggande territorier; södra Libanon, Västbanken och Gaza-remsan.

  Israel är förstås inte ett perfekt land – det finns inga perfekta länder. Men det är oerhört fel att hela tiden beskylla Israel för allt möjligt. Tänk att ett land som attackerats tre gånger och som fått utstå så mycket terror anses som den huvudskyldiga och anses ha ett “skamfilat” rykte. Lite perspektiv och balans efterlyses, tack.

  Israel är i krig med Hamas och har all rätt att upprätta en blockad för att förhindra att Hamas får ännu mera vapen. Inte rätt av Ship to Gaza att nonchalera blockaden. De blev erbjudna att styra mot Ashdod – men vägrade. Sen var det järnrör och vapen (inte ens en nagelfil enligt Mankell). Ändå är det Israel som skuldbeläggs.

  • Marcus
   23 januari, 2011 at 22:19

   Suck, denna offermentalitet hos de israeliska proselyterna: Den är mycket tröttsam och dessutom finns inte en uns av relevans i den. Skylla på Hamas för att borda fartygen??!! Snälla nån det är väl knappast någon i denna värld som tror att Israel är maktlös eller försvarslöst. Nej, den israeliska övermakten när det gäller vapenarsenaler i mellanöstern är ju monumental. Det vore på sin plats med lite mer ödmjukhet från den israeliska sidan.

   • Tom
    24 januari, 2011 at 10:48

    Attackerad tre gånger: 1948, 1967 och 1973.

    Och olika slag av terror från närliggande territorier: Västbanken, Gaza-remsan och södra Libanon.

    Varför tror du att Israel ha en övermakt när det gäller vapenarsenaler?

    När Israel lämnas i fred blir det fred. Så enkelt är det.

  • 23 januari, 2011 at 22:46

   Vi kan börja ett steg längre bak för att få perspektiv:

   Efter det att britterna lämnat området kom FN med ett förslag om att Palestina skulle delas i två, där judarna tilldelades 54 % av marken, medan palestinierna fick 46 %. Detta accepterades av judarna, medan palestinierna, som utgjorde 70 % av befolkningen, inte ville att det skulle etableras en judisk stat på det de ansåg vara deras mark. Innan FN hann behandla saken färdigt, proklamerade dock den sionistiska ledningen i Palestina år 1948, staten Israel grundad.
   Den arabiska världen såg FN:s förslag och det internationella samfundets stöd till upprättandet av en judisk stat som ett svek mot palestinierna. Flera länder hade hotat med att gå till krig om detta skulle hända och Egypten, Irak, Jordanien, Libanon och Syrien gjorde allvar av hotet. Israel blev därför efter upprättelsen omedelbart utkastat i ett två år långt krig med sina arabiska grannar, ett krig där de gick segrande ur.
   700 000 palestinier drevs på flykt …
   […]
   Under Israels bombmattor över Gaza 2009 dödades 1400 palestinier varav 400 barn och 6000 skadats i Gaza samtidigt som 13  israeler varav 3 civila skadats under samma period. Infrastrukturen bombades sönder och samman, sjukhus, skolor och bostäder pulveriserades. Dessutom fällde Israel fosforbomber över tättbefolkat område. Resultatet är en humanitär katastrof.

   Ship to Gaza hade med sig förnödenheter till en utsatt befolkning och stoppades på internationellt vatten.

 2. Ralph Haglund
  23 januari, 2011 at 22:22

  Och DU talar om att inte kunna se bjälken i sitt eget öga……… Knappast den rätta.

  Alla civiliserade länder vet att domstolsystemet i Israel är helt i västerländsk klass. Till och med FN själva ansåg att rapporten från deras “människorättsorganisation” var så vinklad och hatiskt inställd mot Israel, av ren rutin, att de var tvungna att sätta upp en egen.

  Har du aldrig någon kritik att rikta mot den andra sidan? Stör det dej inte att ALLA andra flyktingar i världen från den gamla tiden, sådär 50 miljoner, inte är flyktingar längre, enbart de arabiska flyktingarna, pga arabländernas vägran att lösa problemet? Bra jobbat tillsammans med UNRWA. Läste just om hur araberna i “östra Jerusalem” (det som illegalt ockuperades av Jordanien 1948-67) inte har den minsta lust att styras av Abbas-gänget. Hur känns det att alltid försöka försvara fel sida hur absurda de än är?

  • annarkia
   23 januari, 2011 at 23:43

   Du kommer med en rad värdeladdade personargument och påståenden som saknar faktaunderlag. Det sättet att argumentera omöjliggör en seriös diskussion.

 3. Objektvist
  23 januari, 2011 at 23:03

  Om Nazityskland skulle pröva lagligheten i att deportera judar så hade detta troligen inte varit olagligt. Dessutom tror jag att de funnit att förintelsen varit nödvändig eftersom engelsmännen inte tillåtit deportering till Palestina i tillräcklig omfattning eller för att krigslyckan vänt och att detta medfört att det blivit omöjligt att deportera judar tillräckligt långt österut. Det jag vill säga är att utfallet av utredningar alltid beror på vem som genomför utredningen.

Comments are closed.