Ett erkännande som ger eko.

Äntligen! Sverige erkänner Palestina som självständig stat. Ett moraliskt och politiskt riktigt  beslut.

Det är ett stöd åt de krafter som vill skapa en lösning med fredliga medel och inger  hopp  om att det finns ett ljus i en nattsvart  tunnel.

Kritikerna hävdar att det svenska beslutet på intet sätt påverkar något fredsprocess. Tvärtom  retar bara upp Israel. Ett märkligt och ytterst farligt agument! Om alla sitter still i båten och väntar på den andre ska resa sig  och gå före  blir det en evig stilltje.

134 länder har tidigare erkänt Palestina. Under huset i Storbritannien har röstat för ett förslag att göra detsamma. I Frankrike finns liknande funderingar. Senaten på Irland har sagt ja. När bollen satts i rullning kan det gå snabbt! Varför ska någon stat vika sig och dansa efter den Israeliska regeringens pipa?  Israel har en regering  som anser sig ha rätten på sin sida att bomba människor, bostäder  och infrastruktur sönder och samman kvarter efter kvarter i Gaza. En regering som konfiskerar mark och bygger murar och bygger  den ena illegala bosättningen efter den andra på ockuperad mark. Israel har år ut och år in förhalat en fredlig lösning på konflikten.

palestina

 

Ett krav för ett erkännande av en stat är att det finns en regering som har kontroll  över ett område.

Ska världen vänta på att regeringen i Israel behagar att upphäva sin självpåtagna  makt att kontrollerar såväl Västbanken som Gaza?

Då ställer man sig på den starkes sida och väntan lär bli lång.

Med ett erkännande av Palestina ser man Israel och Palestina som jämbördiga stater.

 

 

– Det finns ett territorium, det finns en befkolkning och det finns en regering, motiverade utrikesminister Margot Wallström (S) vid en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Vad är skälen bakom de mest högljudda protesterna  mot den svenska regeringens beslut att idag torsdagen den 30 oktober erkänna Palestina som självstnädig stat? Är det som Jan Guillou hävdar helt enkellt så att de i grunden ogillar Palestinier?

Att Israel reagerar och dessutom kallar hem sin ambassadör var väntat.

Med erkännandet visas en annan inriktning på utrikespolitiken än den väg Carl Bildt beträtt.  Lyssna på Margot Wallström när hon intervjuas i Aftonbladets.

Lästips: Därför erkänner Sverige idag Palestina, Margot Wallström (DN); Erkännandet kan bana väg för fred,Avraham Burg (SvD), Inte en dag för tidigt att erkänna Palestina, Henry Asher(SVT), USA:pressen nu öppen för skakande palestinska berättelser, USAbloggen.se

Media: DN12  & Röda Berget

Andra  om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments