Börjar tiden rinna ut?

Läget i Egypten är nu mycket osäkert. Ökad repression och många dödades och skadades under lördagens protester mot Mubarak.

Mubaraks försök att lugna folkets vrede fick motsatt verkan. Han avsatte regeringen men stannade själv kvar med motiveringen att han var garanten för ordning och reda mot kaos och plundring.  Den plundringsvåg som rapporterades om i går kväll sägs ha organiserats av Mubarak  för att skrämma och skapa kaos.

Tusentals fångar är på rymmen och man undrar vem som släppt ut dem.

Idag rapporteras om ökad närvaro av militär på Kairos  gator.

Oroande meddelande låg i mitt Twitterflöde när jag vaknade om ökad militär närvaro och indragna tillstånd för Al Jazeeras journalister:

-state radio announces order to close aljazeera office and studios in cairo
-Ahmad Seif El Islam Hamad from Hisham mubarak law center said the insecurity is eliberate to instill fear and panic in populace

-#egypt miliitary reeinforcmeents across city. Slightly diff (eerie) attitude bw military & citizens 2day, less amicable #jan25
AJEnglish Al Jazeera English

-Militrary has increased presence on the streets of #Cairo #Suez & #Sinai. We continue to come to you live: http://aje.me/ajelive #jan25

-al jazeera using their guerilla journalism experience from tunisia, secret correspondent, calls for social media #Jan25

Al Jazeera rapporterar att allt fler människor samlas på Tahrir square  i Kairo. Ovanför svävar helikoptrar och säkerhetsstyrkorna är ute på gatorna igen. Vad som kommer att hända beror på vilken väg armén väljer. Mubaraks eller folkets krav på demokrati?

USA uppmanar sin medborgare att lämna Egypten. När kommer UD att avråda från att resa till Egypten?*

*uppdaterat 14:15 UD avråder nu för resor till Egypten

Det internationella samfundet är pinsamt tyst.

Egypten med sitt geopolitiskt strategiska läge har erbjudit väst en stabilitet och en trogen allierad. De som talar om demokrati har nu helt tystnat. Det är dags för EU  att ta ställning för  demokratin  även om det sker på bekostnad av stabliteten. Sveriges vapenexport till Egypten sticker dessa dagar extra hårt i ögonen.

Bloggat: Svensson, Rasmus, Jinge,

Media: AB123456, Ex123, DN1 23456 , Svd123, GP123, Svt1

Tidigare inlägg

  1. Mubarak backas upp av Obama
  2. Idag är vi alla egyptier

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant, intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Turist
Turist
13 years ago

Ingen i Sverige kan ha undgått att känna till oroligheterna i Egypten. Trots detta väljer många att resa dit och våra proffsgnällare anklagar resebolagen och UD. Men ingen har väl tvingat våra turister att kliva ombord på planen? Problemet de genererar är att kanske fler måste evakueras från oroshärden. Men de som steg ombord på planen mot Egypten idag och de närmaste dagarna dessförinnan har sig själva att skylla. De vi skall hjälpa är i första hand de som reste till Egypten förra helgen eller tidigare.

Det problem jag ser framför mig är att planen som landar i Egypten inte får resa tillbaka. Vad händer med turisterna om planen sätts i brand, plundras på delar, töms på bränsle eller på annat sätt hindras från att flyga hem turister? I en krissituation skulle Sverige beslagta flygplan och fartyg om de behövs här hemma, varför skall vi förvänta oss annat av Egypten?

Upproret i Egypten kan innebära att hela regionen (de flesta Medelhavsländer och länder ända bort till Burma samt vissa bostadsområden i Sverige) dabbas av störningar. Vi får hoppas att det blir mindre och begränsade störningar, men det kan naturligtvis gå riktigt illa och jag överväger just nu om jag skall ställa in min årliga semester till Asien.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Turist

UD avråder nu från resor till Egypten.