Än är det inte över.

Upprorets folk skriver historia som kablas ut över hela världen trots mobbens våldsangrepp på de som protesterar mot Mubaraks regim, tillslagen och attackerna på journalister.

Nu kommer berättelserna inifrån fängelserna där journalister och aktivister  låsts in i ett försök att kväsa de upproriska och sätta ögonbindel på Internet och kamerorna.Två journalisters berättelse :

[…] Ms. Mekhennet asked her interrogator, “Where are we?” The interrogator answered, “You are nowhere.”

We were blindfolded and led to the blank room where we would spend the night and into the next afternoon on the orange plastic chairs. The screams from the torture made it nearly impossible to think.   […] (NYT)

Undantagslagarna som varit vardag för egyptier i decennier tillåter att människor fängslas och hålls i förvar utan rättegång. Polisbrutaliteten är för en svensk helt enkelt ofattbar. Förnedring och tortyr kan inte beskrivas i ord. En regim med en ny vicepresident som varit chef för den säkerhetstjänst som jagat och torterat egyptier är den man USA vill se leda en sk övergångsregering. För USA och EU väger det strategiska intresset av stabilitet i regionen tyngre än demokrati och frihet för det egyptiska folket.

Desinformation och censur

En kommitté sägs ha bildats för fortsatta överläggningar mellan regering och opposition. En kommitté som efter närmare betraktelse visade sig vara inget annat än dikt och förbannad lögn. Ett sätt att splittra oppositionen.

en talesman för Muslimska brödraskapet sade att villkoret för att samtalen med regimen ska fortsätta är att regeringen tillmötesgår flera av oppositionens krav.[…]

att regimen ”omedelbart avlägsnas”, till en början med Mubaraks avgång, och att undantagslagarna som har varit i kraft sedan 1981 upphävs. Utöver det krävde Bayoumy också att parlamentet, ”ett resultat av valfusk”, ska upplösas och att alla politiska fångar friges.

[…]Även de icke-religiösa oppositionsföreträdare som deltog i samtalen uttryckte sig alltifrån avvaktande till skeptiska om regeringens vilja att uppfylla proteströrelsens krav.(DN)

Än är det inte över.

Ett är säkert Egypten kommer aldrig att bli vad det varit under Mubaraks styre. Kampen för demokrati kan inte stoppas.

Bloggat: Jinge,Svensson, Röda Malmö , Kildén & Åsman ,M Moberg

Media: AB12345678, Ex1234, DN1234567, GP123, Svd1234, Svt12
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments