Organisationskultur som strypsnara.

Organisationskultur och hemmablindhet

Risken för hemmablindhet och tunnelseende ökar ju längre en person eller befattningshavare intar ledande befattningar i en organisation eller parti. De tenderar att utveckla en enögdhet som skymmer den verklighet som är.

indexOm en organisation eller parti ska ha framgång krävs en öppen tillåtande kommunikation som ger utrymme för att idéer testas och kritik tas på allvar.En kommunikation som tenderar att exkludera de som ifrågasätter leder till stagnation och skapar en osund miljö som stjäl energi.

Reaktioner som -Det argumentet köper jag inte stryper idéutbytet,förklenar den som ifrågasätter och leder till ett slutet klimat. Resultatet kan bli att den som ifrågasätter tystnar och inrättar sig i ledet eller helt enkelt lämnar organisationen. Kvar blir de anpassliga, jasägarna utrustade med fotboja och krökt rygg.

Sensmoralen av detta blir att så snabbt som möjligt lämna en organisation där det psykologiska klimatet klavbinder och särbehandlar deltagare.

Detta är vad jag själv brottas med i nuläget. Lämna eller inte? Vänta för att försäkra mig om att det inte är min verklighetsuppfattning som sviktar? Men hur länge? När vågar/bör jag dra slutsatsen att det jag ser är ett mönster och inte bara enskilda undantag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

0 0 votes
Article Rating
9 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Christer Hellberg
8 years ago

Våga mod. Livet är för kort!

Adriana
Adriana
8 years ago

Intressant inlägg, det slår väldigt nära hem för min egen del. Jag tror att svaret blir att en får vara kvar så länge det känns värt mödan. Det är viktigt att ha kritiskt tänkande människor i organisationer och skapa en kultur där det är högt i tak.

Joanna
Joanna
8 years ago

Vänta inte för länge! Slösa inte med energin. Var rädd om dig !

Maryxj
8 years ago
Reply to  annarkia

Det är det svåraste det du beskriver. Man jobbar för ideal och inser att de inte är välkomna i en grupp där det borde vara just idealen som står i centrum. Man kanske bör gå och låta andra ta hand om sin egen skit. Lutar mer och mer mot just det.

Anonym
Anonym
8 years ago