Organisationskultur som strypsnara.

Organisationskultur och hemmablindhet

Risken för hemmablindhet och tunnelseende ökar ju längre en person eller befattningshavare intar ledande befattningar i en organisation eller parti. De tenderar att utveckla en enögdhet som skymmer den verklighet som är.

indexOm en organisation eller parti ska ha framgång krävs en öppen tillåtande kommunikation som ger utrymme för att idéer testas och kritik tas på allvar.En kommunikation som tenderar att exkludera de som ifrågasätter leder till stagnation och skapar en osund miljö som stjäl energi.

Reaktioner som -Det argumentet köper jag inte stryper idéutbytet,förklenar den som ifrågasätter och leder till ett slutet klimat. Resultatet kan bli att den som ifrågasätter tystnar och inrättar sig i ledet eller helt enkelt lämnar organisationen. Kvar blir de anpassliga, jasägarna utrustade med fotboja och krökt rygg.

Sensmoralen av detta blir att så snabbt som möjligt lämna en organisation där det psykologiska klimatet klavbinder och särbehandlar deltagare.

Detta är vad jag själv brottas med i nuläget. Lämna eller inte? Vänta för att försäkra mig om att det inte är min verklighetsuppfattning som sviktar? Men hur länge? När vågar/bör jag dra slutsatsen att det jag ser är ett mönster och inte bara enskilda undantag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

9 comments for “Organisationskultur som strypsnara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.