Tomma tunnor skramlar mest.


Tror möjligen statsministern fortfarande att vi sover. Det var ju så han beskrev svenskarna för ett antal år sedan, som ”det sovande folket”. Eller är det snarare så att han inser att allt fler ser att skattesänkarpolitiken har utarmat välfärden.

Borg och ReinfeldtAlliansen slog på stort och kallade till pressträff. Höjda skatter och inga fler skattesänkningar var budskapet.

Men stopp ett tag vad var det nu för skatter som M vill höja? Några punktskatter som näppeligen kan täcka in för de 140 miljarder i sänkta skatter som lånefinansierats.

Sänkta skatter har lett till sämre välfärd. Dimridåerna håller på att skingras trots högerns försök att hävda motsatsen. Jobbskatteavdragen har inte skapat fler jobb. Vi har en oroväckande hög arbetslöshet efter alliansens år vid makten samtidigt som den omvända Robin Hood-politiken ökat klyftor och grävt allt djupare hål i den generella välfärden.

BglY1MtIgAA16EkSvenskt Näringsliv har bland annat hävdat att skatteintäkterna har ökat samtidigt som skatterna har sänkts:
[…]
Det är inte en korrekt bild av utvecklingen under alliansregeringen. De stora skattesänkningarna genomfördes under en period med låg ekonomisk tillväxt. Resultatet är att skatteintäkterna, som finansierar den offentliga välfärden, mätt i fasta priser minskade med 5 000 kr per person mellan 2006 och 2013. Resurserna till välfärden har alltså inte ökat, utan minskat. (Ola Pettersson, LO)

Statsskulden har ökat under de år Anders Borg har kritiserats för att låna till sänkta skatter. Budskapet om höjda punktskatter för att säkra budgeten framstår som inget annat än ett försök till nya dimridåer, lite valfläsk och föga trovärdigt.

Höjda punktskatter är indirekta skatter och är en ”platt skatt” . Det är en skatt som  drabbar låginkomsttagare hårdare än andra . Med andra ord är det precis den  fördelningspolitik som moderaterna och de andra i alliansen eftersträvar.

 

Media: DN123456 & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments