Reporäntan ligger kvar på rekordlåg nivå trots skenande bopriser.
Före valet 2006 höjdes reporäntan med motivering att hindra en husbubbla trots hög arbetslöshet. Persson var inte glad då höjning kan påverka sysselsättningen negativt Riksbanken ska vara politiskt obunden. Frågan är om den är det? Från olika håll kommer varningar om en husbubbla och riksbankschefen flaggar för höjning.
Under krisen på 90-talet vände trenden med ökade huspriser och många fick sälja sitt hus via kronofogden. Det måste vara en fasa att tvingas sälja sin bostad till ett lägre pris än vad man har köpt. I det läget kan man stå där utan bostad men med skulder kvar att betala. Det var vad som skede under 90-talskrisen.
Vill man byta bostad eller har en högt belönad bostad är det kanske bäst att passa på att sälja nu trots att vissa så kallade experter säger att priserna inte ska rasa. Lägenheten ovanför är till salu. Ska bli spännande att se vad den går för. Utropspriset ligger på fyra gånger högre än inköpspriset. Någon gång måste prisuppgången möta taket.
De som missgynnas av inflationen på boendemarknaden är de som är unga och står i begrepp att köpa sin första bostad. De får betala dyrt.
Mer i media: Svd DN
Bloggat
Jinge om Röda Korset som fått panik
Ilsemarie om näringslivet som är kritiska.
Ekonomikommentarer om pensionspengar
Peter Andersson om Hälsoval Stockholm
Läs även andra bloggares åsikter om Riksbanken, reporäntan, räntan, bostadspriser, ekonomi, politik, samhälle