Riksbanken ger bostadsmarknaden ny fart.

Riksbanken sänkte reporäntan. Förväntat med tanke på fortsatt hög arbetslöshet och en konjunktur som spås fortsätta nedåt med vikande export som ett brev på posten.

Pressen på riksbanken som ska vara oberoende har varit hård från såväl media som politiker.  Riksbankens uppgift är att bevaka inflationen och i nuläget ligger inflationen långt under 2 %.

Problemet med en sänkning av reporäntan är att bostadsmarknadens uppblåsta priser får ny fart. Hushållen är starkt belånade och när det gäller bostäder är det bara några få procent som äger sin egen bostad och samtidigt är skuldfria. Låga räntor och skattesubventionerade ränteavdrag  gör det billigt att låna för den som har råd.  Tror knappast att vare sig alliansen eller oppositionen vågar röra ränteavdraget. Smittas Sverige mer av eurokrisen kan det stå de som har sina bostäder belånade upp över skorsten dyrt. Får vi en bostadsbubbla som spricker påverkas hela samhällsekonomin negativt.

Själv tillhör jag den där pyttelilla minoriteten som äger bostaden utan låneskuld . Frågan är om det är speciellt klokt egentligen med tanke på vilken guldkant på tillvaron jag skulle kunna unna mig om jag pantsatte en del av bostaden.

Foto: annarkia

Media:SvD1 SvD2 SvD3 DN1 DN2  AB1 AB2 AB3 Av GP1 GP2 GP3 & DHE


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
11 years ago

Klart Du ska sätta guldkant på vardagen och låta skattebetalarma stå för en del av notan med skattesubventionerat avdrag.