Julångest på olika planhalvor.

I Sverige begränsas julglädjen till oss som har råd.

Idag fick jag mig en rejäl tankeställare. Under en paus i julbaket råkade jag se en rubrik om att:

Det går att bota julångest.

Grabbar tag i tidningen och tänker att det  var bra precis vad jag behöver. Två veckor innan julafton stegras blodtrycket på grund av alla måsten. Städa, baka, laga julmat och hinna med att fundera ut och köpa klapparna innan julpysslet dagen innan aftonen. En ångest som om sanningen ska fram bottnar i glädjen inför en av årets roligaste högtider.

 

”Det går att bota julångest” var rubriken. En rubrik som handlade om en helt annan ångest än min, den ångest många ensamstående mammor känner inför julen då pengarna knappt räcker till det nödvändigaste.

I Sverige begränsas julglädjen till oss som har råd. I dagens Sverige lever allt fler i den fattigdom som gör att man har svårt att få ihop till livets nödtorft. Och klyftorna ökar!

Enligt senaste siffror från Rädda barnen ligger barnfattigdomen på 12%. Det betyder att det är över 200 000 barn som har svårt att se fram emot julen. Barn som inte skriver önskelistor. Barn som stänger av julen för att inte göra mamma ledsen.Barn vars förväntningar grusas.

En annan värld än min .

Sverige är ett rikt land. Nog hade det kunnat se annorlunda ut!

Foto: Annarkia

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Morgan
Morgan
7 years ago

Tänkvärt.

Vonkis
7 years ago

Visst hade det kunna se annorlunda ut. Det gör ont i mig att så många barn lever i fattigdom.