Har Saab någon framtid?

Turerna runt SAAB  blir allt mer invecklade. Det är många intressenter som ska säga sitt. Den svenska regeringen, Riksgälden,  EIB och GM drar åt olika håll.

Joker är Vladimir Antonovs vars heder och vandel  tycks vara den springande punkten. Eller är det helt enkelt så att GM vill bli av med en konkurrent och EIB spelar med?

Regeringen gav klartecken till den affär som skulle lösa den akuta krisen i SAAB. Försäljning av fabrikslokaler till Vladimir Antonovs. Nu ställer EIB nya krav som ställer allt på sin spets.

Om det verkligen stämmer att Saab EIB-lån måste sägas upp och betalas tillbaka inom 90 dagar blir det en mycket svår sits för Saab. Trollhättebolaget har fram till i dag lånat 217 miljoner euro (cirka 1,9 miljarder kronor) av EIB till särskilda utvecklingsprojekt. Ironiskt nog vill Saab egentligen inget hellre än att bli av med EIB-lånet, men att på kort tid låna upp så mycket pengar på annat håll blir svårt. Det innebär dessutom i praktiken att EIB och regeringen måste godkänna Vladimir Antonov som ägare – han har då lovat att gå in med nära en halv miljard kronor. Men det räcker alltså inte.

I Trollhättan står produktionen stilla och framtiden för Saab är oviss.. Underleverantörer väntar på försenade betalningar och riskerar även de att tvingas dra ned på verksamheten.

Det spekuleras om att Viktor  Müller och Vladimir Antonovs spelat ett högt spel för att komma åt lånet från  EIB, ett lån  som regeringen gått i god för, dvs skattebetalarnas pengar. Nu är ju lånet från den Europeiska Investeringsbanken, EIB bundet till utvecklingsprojekt och kan inte ens användas för att betala löpande räkningar med  varför den teorin verkar långsökt.

Många familjers framtid står på spel. En hel bygd påverkas av vad som händer med Saab. Det är inte första gången Saab står inför branten av en konkurs. De som varit med hela resan måste ha starka nerver för att komma ut med hälsan i behåll efter alla dessa turer.

Lästips

Familjen Antonovs gangsterkopplingar, Svensson

En utväg för Trollhättan, Röda Malmö

Saab borta inom något dygn, Jinge

Media

Svd123 DN12 Ex12 GP1 ab1 SR SVT

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mellanösternkonflikten, Israel, Politik sr svd dn1 ex ab Läs också: k&å 1 skp annarkia 1 zaramis 1 Etiketter:Fatah, Gaza, Hamas, Israel, Mahmoud Abbas, Mellanösternkonflikten, Palestina, […]