Ett medieimperium på fallrepet?

Kommer rekonstruktionen av Stampen leda till att kapitlet Hjörne går mot sitt slut?

Aktiebolaget Stampen har stora finansiella svårigheter och ansökte i dag om en rekonstruktion. Bolaget är inte poppis hos bankerna efter att ha expanderat med lånade pengar.

Regionalt har Peter Hjörne med Stampen lagt under sig tidningar som verkar från norra Bohuslän ner till Halland.  I Stampen Media ingår sex dagstidningar och åtta gratistidningar, bland dessa Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren.

Koncernen har två affärsområden, Stampen Media och Stampen Tryck & Distribution.
Detta är en rekonstruktion

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för bolag som har finansiella problem, men som ändå bedöms ha en möjlighet att överleva på sikt. Ansökan om rekonstruktion lämnas till en domstol. Om den beviljas utses en rekonstruktör som leder rekonstruktionen.(TT)

Lyckas rekonstruktionen kan det bli en förändring av ägarstrukturen samtidigt som verksamheter tvingas rationaliseras bort.

I en redan krisdrabbad bransch lär dagens besked göra anställda sömnlösa. Redan tidigare har många journalister fått lämna sina stolar på såväl Göteborgs Posten som Hallands Posten. Om jag inte är felunderrättad finns i dagsläget endast en fotograf anställd på Göteborgs Posten.

stSamtidigt som  Peter Hjörne och styrelsen för aktiebolaget Stampen satsade på fel häst, papperstidningar  och fokuserade på gammal teknik började annonsörer söka andra plattformar. Dessutom har Stampen gjort av med de momspengar som olika kunder till dess tryckerier betalat in, men har rätt att få tillbaka.

Lånefinansierad expansion, sviktande annonsmarknad och ökad konkurrens från nyhetsmedier online kan om rekonstruktionen inte lyckas leda till att familjen Hjörnes saga är all.

(SvD) Allvarligt och oroväckande men inte överraskande. Stampens problem har varit kända länge, och på något vis så måste de stora skulderna hanteras. Men läget är mycket allvarligt för den lokala journalistiken. Det tycker Sveriges tunga mediechefer. läs mer

Vad värre är, är att Sveriges andra stad kan komma att sakna en egen lokal tidning. Vem ska  i så fall ta över när lokaltidningar försvinner, vem ska granska folkvalda politiker i rådhuset på Gustav Adolfs torg och vem ska hålla koll på vad tjänstemännen i kommunen tar sig för?  Så gick diskussionen på SVT efter dagens presskonferens. Ingen ifrågasatte  om  ett tidningsmonopol gynnar det demokratiska samtalet. Det finns ingen reell konkurrent till GP i Göteborg idag. Faktum är att den tidningen efter omstrukturering och byte av ledarskribenter vridits några varv åt höger. Om det var en lyckad satsning  kan jag inte uttal mig om.

Personligen vill jag definitivt inte ha GP på mitt frukostbord längre.Min omvärldsbevakning skaffar jag digitalt och möjligen går jag in på Göteborgs Posten sajt när något exceptionellt inträffar i stan med omnejd. För övrigt finns andra plattformar som ger bättre info om vad som försiggår i Göteborg än GP.

Göteborgs Posten ska om man får tro tidningens chefredaktör vara solid. Frågan är hur en rekonstruktion eller eventuell konkurs av aktiebolaget Stampen kommer att påverka?

 

Andra om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments