Minskade regleringar på bostadsmarknaden ger de välbeställda mer makt. Är det det man vill ska givetvis fullständig marknadsanpassning införas över hela bostadsmarknaden. Då ökar valfriheten för de som har råd. När servicehus görs om till trygghetsboende flyttas kostnaderna till de boende och renoveringen kan då tvinga de pensionärer som inte klarar ökade kostnader att flytta. Följden kan bli mindre trygghet för de som inte har råd att bo kvar.
Frågan är om hus- och bostadsrättspriserna minskar i takt med ökade räntekostnader när reporäntan börjar skjuta i höjden . Hur går det då för de svenska hushåll som har små marginaler? En bostadsbubbla som i USA och Spanien?
Om nu regleringar i form av skattelättnader á la rotavdraget ska vara kvar, varför omfattas då inte allt boende. Idag ges inget ROT-avdrag till hyresfastigheter eller renoveringar som görs i bostadsrättsföreningars regi. När jag låter kakla om mitt badrum i stugan på kusten dras halva arbetskostnaden av. När min bostadsrättsförening vill göra samma sak får föreningen och därmed medlemmarna stå för hela kostnaden. Anlitar jag som enskild bostadsrättsägare en hantverkare för ändamålet då gäller ROT-avdraget. Hur påverkar det jobbtillfällena inom byggnadsbranschen? Jämlikt är det i alla fall inte.
Att ROT-avdraget sedan tycks ha skapat smyghöjningar av arbetskostnaderna är en helt annan historia apropå syftet med ROT att skapa vita jobb.
Bloggat: R Åkerberg, Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om bostadspriser, bostadsmarknaden, marknadsmekanismer, regleringar, skatterabatter, ROT, Rot avdrag, politik, samhälle, intressant