Avgör maktstrukturer och hemliga nätverk valet?

Var tog den tredje statsmakten vägen. Den man fick läsa om i skolan som ska granska makthavare?

Årets valrörelse har i media  kännetecknats av opinionsmätningar, omröstningar typ vilken partiledare jag skulle lita mest på som bilförsäljare, personfrågor och spelet runt politiken medan sakfrågorna lyst med sin frånvaro.

Aldrig tidigare har medierna så öppet fungerat som en förlängning av regeringskansliet. En ekokammare av gigantiska mått har sålt alliansens budskap. Opinionsmätningar som varit till de rödgrönas fördel har gömts undan medan alliansens framgångar fått helsidor.  Den tredje statsmakten försvann  och går nu armkrok med alliansen.

Peter Andersson efterlyser idag en ny maktutredning, jag antar ska göras av oberoende forskare. Det ser otvetydigt   ut som om den politiska , mediala och ekonomiska makten slagit ihop sina påsar.

1. Moderaternas stöttepelare

Moderaterna vägrar fortfarande att redovisa varifrån partibidragen kommer.Öppenhet i den frågan är viktigt i en demokrati för att kunna granska och motverka ren korruption.

2. Medias omfamning av  alliansen

I en  debattartikel signerad av nätverket den allierade journalisten avslöjas   svensk media som en ren  ekokammare. Medieanalysföretaget Infopaq granskning av  hur landets ledande politiker och partier kommer till tals och omtalas i de största svenska medierna v att visar att Allianspartierna tillsammans stod för 57 procent av partiomnämnandena i medierna:

Snedfördelningen är redan i sig ett problem. Ett annat är huruvida de respektive blocken omskrivs positivt eller negativt.

P1 Morgon och medieforskaren Ester Pollack granskade nyligen sommarens förstasidor på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Mona Sahlin framställs negativt 18 gånger på förstasidorna, motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt är fem.

Reinfeldt framställs positivt på tolv förstasidor, Sahlin på tre.

Medieforskaren Ester Pollack konstaterade att det inte bara handlade om rubrik och allmän vinkel på förstasidan.

Olikabehandlingen syntes även i bildvalen. Reinfeldt framställdes som en vinnare, Sahlin som pressad, stressad och butter.

Ilse-Marie ställer frågan  ”Vem avgör valet”? Statsvetare Robert Dahls definition av en demokratisk process som  ”upplyst förståelse” kan ses som  ett svar på den frågan:

Varje medborgare bör ha adekvata och lika möjligheter att upptäcka och begrunda det val som bäst tjänar hans eller hennes intressen. Som det är i dag ger svenska medier oss inte den möjligheten. När medierna blir partiska i sin nyhetsrapportering om partiernas politik finns det skäl att bekymra sig över tillståndet i demokratin.

Som motvikt fyra  granskningar av makten från den andra sidan

Aftonbladet, Bokslut från det tuffa Sverige””

Flitiga Lisa som granskat vem som står bakom opinionsinstituten.

Maj Wechselmann som gjort en film om Carl Bildt ,Lundin Oil och Sudan

Stellan Skarsgård om systemskiftet och varför valet den 19 september kan göra skillnad.

Några fler som bloggat: Jinge, Martin Moberg, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Emil Broberg, LOKE,HumanLabrat, Den allierade journalisten

Media: AB1 AB2 AB3 AB4 AB5, Ex1 Ex2, DN1 DN2 DN3 DN4, SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5, SvD6, resumé
Andra om , , , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ställer adekvata frågor som varje medborgare borde ställa sig innan man man går och röstar: Avgör maktstrukturer och hemliga nätverk valet? Lever verklighetens folk för alltid och utan sjukdom? Läs också: Sverige håller på att slitas […]

trackback

[…] Erik Almqvist, Christian Westling, Soran Ismail, Hot, Slagsmål, Val 2010, Politik Läs oxo annarkia pamflett k&å allende zaramis ab1 ex svd dn Etiketter:Christian Westling, Erik Almqvist, […]