I Sverige förbereds marken för datalagringsdirektivet.

Vänsterpartiet står fast vid kritiken av datalagringsdirektivet och meddelade nyss i ett pressmeddelande att frågan ska förhandlas efter valet. Då miljöpartiet* tycks ha svängt i frågan och med tanke på det faktum att det var Tomas Bodström som la grunden för direktivet måste ett under ske för att vänsterpartiets linje ska segra.

*uppdaterat 3 mars:

Det finns ingen överenskommelse om att införa datalagringsdirektivet om vi vinner valet i höst, säger Peter Eriksson till SvD.se.

Datalagringsdirektivet har antagits av EU och är ett direktiv som tvingar teleoperatörer att spara information om vem som ringer vem, var de befinner sig, vem som mailar vem, etc.
I Tyskland la författningsdomstolen idag en käpp i hjulet då den förklarade att det sätt som tyska myndigheter valt att implementera direktivet inte är förenligt med den tyska grundlagen.   Implementeringen förbjöds men inte direktivet  att lagra data.

Det innebär dock inte att justitiedepartementet nu stannar upp i arbetet med implementeringen i Sverige. Tidsplanen står fast – oavsett det tyska beslutet eller det faktum att EU-kommissionen utlovat en översyn.

–Direktivet gäller och vi måste införa det. Det är klart att vi kan hamna i en situation där vi inför direktivet och sedan rivs det upp, men då är det ännu viktigare att vi i Sverige inför något som vi kan stå för, säger Ask till SvD.se.

I Sverige har regeringen som är positiv till lagen dröjt med implementeringen. Frågan är för het  så här strax innan ett val.
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
kalle Larsson
kalle Larsson
14 years ago

Vi skall i vart fall göra allt vi kan. Mer än så kan ingen lova. Kalle Larsson (V)

Michael
Michael
14 years ago

Det är lustigt högern och bodström införde ipred mm som komemr göra att don inte vinner några nya val.

Och nu vill dom införa mer övervakning.

snacka om att spika igen kistan på sina egna partier.

Samtidigt kul för det visar vart dom verkligen står.

Detta glömmer vi aldrig.

ska dom komma ihåg nästa gång dom försöker övetala folket och rösta.
Till vilken nytta när ni ändå gör som ni vill.

Det är snart sågott som en revolutions chans skulle jag tippa på.